TUZLANKE I TUZLACI

21.04.2008.
Haim PintoU okviru ˝Europskih dana jevrejske kulture˝ prošle godine je postavljena izložba slika u bh gradovima akademskog slikara Haima Pinte, jednog od tuzlanskih umjetnika čija su djela poznatija široj javnosti van granica zemlje u kojoj je rođen. Tuzli, gradu u kojem je proveo značajne godine svoga života, poklonoio je svoje slike koje su sada dio stalne postavke u Međunarodnoj galeriji portreta.

U nedavnoj posjeti načelniku Općine Tuzla Imamoviću predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci, prenio je inicijativu određenog broja Tuzlaka da se neka od ulica u Tuzli zove po ovom velikom umjetniku koji je iza sebe ostavio hiljade slika, grafika, skulptura i murala. Za one koji žele o ovom umjetniku saznati nešto više pripremili smo njegovu biografiju koja je objavljena u Tuzlanskom vremeplovu III autora Dragiše Trifkovića.

Haim (Džems) Pinto, akademski slikar, rođen je 24 aprila 1907.godine u Bijeljini. Djetinjstvo i mladost proveo je u Tuzli gdje je pohađao osnovnu školu i Gimanziju. Od najranije mladosti pokazuje sklonost prema crtanju i muziciranju. Po završetku gimnazije 1930. godine dobio je posao u Berzi rada u Tuzli. Opredjeljen za napredne ideje u tuzlanskoj organizaciji KPJ 1932. godine je bio uhapšen i osuđen na godinu i po dana robije u Sremskoj Mitrovici. Po nagovoru sestre koja je tamo živjela, 1930. godine odlazi i SAD, u Los Anšeles, u Kaliforniju, gdje se zapošljava i radi u studiju Volt Diznija. Postaje građanin SAD, te 1942. godine stupa u američku armiju i služi u Novoj Gvineji i Filipinima. Poslije završetka II svjetskog rata studira i završava umjetničku akademiju. Preseljava se u Meksiko gdje se prihvata nastavničkog poziva.
1960. godine vratio se u Kaliforniju i radio na Genesis muralu na Pomona Koledžu u Kaliforniji.

1961. godine postao je šef katedre za umjetnost na Institutu «Allende», napravio je mural skulpturu u vanjskom prostoru te počeo da pravi skulpture u bronzi. Iste godine postao je dekan fakulteta na Institutu «Allende».

Od 1949. do 1986. godine imao je u Meksiku i širom SAD preko 30 samostalnih i isto toliko kolektivnih izložbi. Njegova djela nalaze se u najčuvenijim muzejima i galerijama Meksika i SAD. Doživio je veliki publicitet u američkoj i meksičkoj štampi i časopisima posvećenim likovoj umjetnosti. Takođe je nagrađen od raznih ustanova širom SAD i Meksika. Samostalnom izložbom Haima Pinete u Tuzli od 25. juna do 25. augusta 1979. godine Međunarodna galerija portreta Tuzla obilježila je sedamdeset i drugi rođendan akademskog slikara Pinte koji je bio gost grada Tuzle.
Umro je u San Miguel de Aljandeu, u Meksiku u 80-toj godini života 7. augusta 1987. godine

S.M.

Priredio(la): S.M.