TUZLANKE I TUZLACI

31.03.2009.
Pijaniskinja
Aida Muharemagić Gavrilova

Aida Muharemagić Gavrilova je rodjena u Tuzli, gdje je i započela svoje muzičko obrazovanje. Pobijedivši na nacionalnom takmičenju mladih pijanista u dobi od šesnaest godina, dodijeljena joj je nagrada za nastavak školovanja na Moskovskom Konzervatoriju ˝P.I. Čajkovski˝, u klasi profesora Romanova, Behterjeva i kasnije Milsteina. Tokom svog školovanja u Moskvi, Aida je mnogo puta nastupala u svojoj rodnoj državi i bivšem Sovjetskom Savezu, a neki od njenih koncerata su emitovani na TV i radijskim programima ex Jugoslavije. Diplomirala je sa najboljim ocjenama 1984.godine, odlazi u London i nastavlja studij u klasi profesora James-a Gibb-a.

Tokom studija na ˝ The Guildhall School of Music and Drama˝, postaje dobitnikom mnogih nagrada, a jedna od najistaknutijih je bila prestižna nagrada ˝Myra Hess Award˝.
Po završetku studija ponudjena joj je pozicija profesora klavira u istoj školi (Junior Department), gdje su svi njeni učenici bili uspješni, osvajajući nagrade i stipendije na koncertima u samoj školi, na ˝North london Festival-u˝, Muzičkom Festivalu u Cambridge-u, Rotary
International Club-u i.t.d.

Aida je takodjer radila i na ˝Trinity College of Music˝ i ˝Colchester Institute˝-u, te i dalje usavršavala svoje muzičko obrazovanje. Učestvovala je i na ˝Puigcerda International Music Festival˝-u i ˝Mendigorria Festival de Musica˝ i Španiji, gdje je nastupala sa američkom violinisticom Jeannie Wells-Yablonsky, te predavala studentima iz USA, Taiwan-a i Europe. Tokom svog boravka u Londonu (1984-2001), Aida postaje jedan od etabliranih solista i izvodjača kamerne muzike, nastupajući u Engleskoj i inostranstvu, uključujući Francusku, Austriju, Španiju, Norvešku etc.), nastupajući u ˝The Royal Academy of Music˝, ˝Queen Elizabeth Hall˝, ˝Holliwell Room in Oxford˝ etc.
Nastupala je kao solista u pratnji ˝Colchester Symphony Orchestra˝ i ˝Sarajevke Filharmonije˝ Snimila je CD sa djelima britanskog kompozitora Alana Langforda 2000 godine. 2001.g. Aida seli u Barcelonu. Od njenog dolaska u Španiju, nastupala je bezbroj puta, a mi ćemo spomenuti njen nastup sa horom solista ˝El Palau de la musica˝ u ˝Auditorio de Lleida˝ pod dirigentskom palicom J.Casas-a i ˝Auditorio de Zaragoza˝ (sa flautisticomTacianom Gomez Malet).

Neke od kritika:

˝...njena blještava virtuoznost nije nikada bila cilj sama sebi, a
lirski momenti su imali posebnu privlačnost.....˝
A.Quartermain, ˝Essex Standard˝UK


˝...sa ˝schubertijanskom˝ prozračnom svjetlošću i svojim
personalnim pristupom, dočarala je svu magiju Schubert-a......˝
Diario de Noticias, Navarra


Priredio(la): S.M.