TUZLANKE I TUZLACI

15.10.2004.
Mustafa M.Kurbašić
Tuzlanski Tesla
Ime mu je Mustafa M. Kurbašić.Jedan je od istaknutih pregalaca i u svoje vrijeme prvi čovjek elektrotehnike u ovoj sredini.Toliko je odskakao pd običnog električara da su ga zvali tuzlanski Tesla.Rodio se 1909. godine u naselju Moluhe.Još u mladim danima pokazao je izvanredan smisao za elektrotehniku, za slabe i jake struje.Svugdje gdje je god radio bio je cijenjen kao vrstan stručnjak.Radio je u elektrani u Kreki do 1932.godine.Poslije mu povjeravaju dožnosti poslovođe u elektro radionici Opštine Tuzla.Aktivno sudjeluje u radničkom pokretu.Kao takav morao je 1938.godine promijeniti mjesto boravka, pa sa porodicom odlazi u Zenicu.Radi aktivno za NOP.Tu aktivnost otkrila je zenička policija i on se pridružuje jedinicama NOB-e, gdje opet radi na stručnim elektro i radio tehničkim poslovima. U Drugoj armiji Narodnooslobodilačke vojske na čelu je službe koja se brine o radio –stanicama.Po povratku u Tuzlu preuzima značajne poslove u unapređivanju elektrotehničke službe.Kurbašić sa kolegama širi mrežu dalekovoda, pomaže izgradnju trafostanica.Za sve to vrijeme odgaja i mladi kadar.Uz njega stasaju vrsni mladi stručnjaci koji će poslije izrasti u ugledne stručnjake i pedagoge na elektrotehničkom fakultetu u Tuzli, ”Elektro –Tuzli”, u “Umelu” i..
Mustafa Kurbašić je 1928 godine izradio prvi amaterski radio- aparat u Tuzli.Ta sprava i danas je u “životu”.Postao je višestruku novator i racionalizer.Osnovao je radio –klub “Aleksandar Popov”.Učestvovao je u podizanju radio-tehničke baze jedne od najstarijih lokalnih radio stanica u tadašnjoj Jugoslaviji .Prvi predsjednik radničkog savjeta “Elektrobiha” u Tuzli 1950.godine .Bio je, bio …. i otišao sa scene tiho kao što je i došao.Ovo podsjećanje je samo djelić težnje da se ne zaborave ljudi koji su dio sebe ugradili u našu stvarnost .Ordeni rada i druga odličja stameno stoje u vitrinama doma u kome je nekada živio Mustafa Kurbašić, tuzlanski Tesla .

Radio aparat djelo Mustafe Kurbašića 1928.godine.Prvi izgradjeni radio –aparat u Tuzli, a možda i u Bosni i Hercegovini.Zvučnik je marke “Philips”


Tekst iz Tuzlanskog Vremeplova III, D.Trifkovića

Priredio(la): sunce