TUZLANKE I TUZLACI

11.12.2004.
Radovan Jovanović

˝Nesreća je njegova što je poetski procvao u najgore vrijeme i na vrlo nepovoljnom mjestu˝ rekao je Derviš Sušić.Za vrijeme svog relativno kratkog života Radovan Jovanović je ispoljio znatnu književnu djelatnost.Objavio je mnoge pjesme, članke, zapise i književne prikaze u tada poznatim časopisima.Godine 1924.objavljuje u Tuzli zbirku pjesama ˝Talas duše i grč tijela˝.To je njegov prvenac.Zatim ˝Planina i šuma u religiji i literaturi˝ 1926, ˝Gimnazija u Tuzli 1899-1929˝ -Istorijska skica, 1929.godine. Velimir Živojinović Masaka je unio jednu njegovu pjesmu u antologiju˝Misli˝, 1928.Jedan stih te pjesme ;

Juče ce ubog smirio
cingaro cinkuš najmanji.
A danas umro imućan -
jauču zvona četiri.

˝Radovan Jovanović umro je prije rata(2.sv.), a ni do danas nije pročitao roman koji je ostavio u rukopisu.Neko je nesretan i nakon smrti .˝Rekao je Meša Selimović.

Radovan Jovanović rodio se 1889.godine u bosansko -podrinjskom selu Tegare(opština Bratunac).Gimanziju je završio u Tuzli.Studirao je u Pragu istorijsko-geografske nauke, a diplomirao je u Zagrebu 1919. godine.Prvo zaposlenje u Sarajevu, a odatle je 1921.premješten u Gimnaziju u Tuzli, gdje je kao profesor radio sve do svoje smrti 11.februara 1937.godine (Nedžad Pašalić, Život i rad Radovana Jovanovića)
Učio nas je i naučio da je na ovom svijetu sloboda svoje zemlje najviša vrednota.Bio je protiv moći i bogatstva.Ostavio je trag u našim srcima, a to svaki profesor ne može, pa i kad želi.Bez velikih profesora svijet bi propao. Napisao je dr.Mustafa Šehović, koji takođe nije vise među živima.

Tekst iz Tuzlanskog Vremeplova II, D.Trifkovića

Priredio(la): S.M.