TUZLANKE I TUZLACI

08.01.2005.
Suad Buljugić
Rođen je u Tuzli, 1940.godine. Završio Tehnološki fakultet u Tuzli, a posdiplomski studij u Zagrebu. Po odsluženju vojnog roka zaposlio se u Fabrici soli Tuzla, gdje je radio na inženjerskim poslovima u proizvodnji, tehničkoj kontroli, razvoju i unapređenju proizvodnje soli. Od 1974. godine intenzivno radi na polju kulture u fabrici soli i gradu Tuzli. Jedan je od inicijatora i aktera na formiranju likovne sekcije RKUD ˝Solana˝(1974.), Muzeja(1975.) i Galerije (1978.) u Fabrici soli. S obzirom na ispoljeni talent za likovnu umjetnost, posebno crtanje karikatura, učesnik je na svjetskim festivalima karikatura. Imao je nekoliko samostalnih izložbi karikatura i izdao dvije knjige karikatura. Učesnik je u radu Prvog bosansko - hercegovačkog sabora kulture u Sarajevu (1974.) i 10.kongresa likovnih umjetnika ex.Jugoslavije u Tuzli (1986.).
Kao sportista (rukomet) učestvovao je na brojnim radničkim sportskim igrama Hemijskog kombinta ˝Sodaso˝Tuzla. Aktivan je kulturni i javni radnik u Fabrici soli Tuzla i gradu Tuzla. Bio je delegat u oblasti kulture, zdavstva, obrazovanja i sporta u gradu Tuzli i BiH. Za svoj stvaralački rad na polju unapređenja proizvodnje, kulture i sporta dobio je nekoliko društvenih priznaja.
Na slici s lijeva na desno: Suad Buljugić, Mevludin Ekmečić, Mario Mikulić i Aleksandar Todorović u Fabrici soli Tuzla 1984.dodine.
Za prilog korištena knjiga ˝Tuzlanske solane i solari ˝, autora Suada Buljugića

Priredio(la): sunce