TUZLANKE I TUZLACI

08.01.2005.
Da li znate da je u Tuzli ..........
Tražeći po net-u tekstove za neki novi članak o Tuzlankama i Tuzlacima, često naletim na podatke koji, bilo po rođenju, školovanju ili nečim drugim, vezuju za Tuzlu i ličnosti za koje je bilo teško očekivati da takva veza postoji. Neke od njih su poznate, neke nisu ali su značajne u oblasti kojom se bave .... neke su čak i osudjeni ratni zločinci. Žao mi je što takve podatke do sada nisam bilježio ali od danas hoću. Započinjem prilog kojeg ćemo ja i moji prijatelji koji pišu za Tuzlarije, povremeno dopunjavati sa novim tekstovima.

Gojko Stojčević
Sumnjam da vam ovo ime nešto znači isto kao što vjerujem da većina zna ko je patrijarh Pavle. Naravno, riječ je o istoj osobi a što je najzanimljivije, ima vezu i sa Tuzlom. Evo šta o toj vezi kaže sam patrijarh Pavle:

Kao dete, bio je, kako sam opisuje, “vrlo slabačak”, pa su mu jednom čak i sveću zapalili, misleći da je umro.

Tetka je videla da Gojko nije za seoske poslove, pa je odlučeno da ode kod strica u Tuzlu i tamo nastavi školovanje.

Kasnije će o tom vremenu ispričati: “Živeli smo na periferiji Tuzle. Preživeli smo zahvaljujući jednoj kravi koju smo svi bili dužni, čak i nauštrb škole i učenja, da vodimo na ispašu. Stric je bio strog, ali pravedan, svu svoju decu i mene je iškolovao, svi su završili neki fakultet, pojedinci su i doktorirali.”

Nižu gimnaziju završio je u Tuzli, a višu sa ispitom zrelosti u Beogradu. Usledio je potom upis šestorazredne Bogoslovije u Sarajevu. Zajedno sa njim na školovanju bilo je i kasnije više poznatih ljudi. Tako, recimo, u Tuzli jedan od školskih drugova, istina nešto mlađi od njega, ali sa kojim se često družio, bio mu i potonji veliki pisac Meša Selimović.

Izvor: http://www.nspm.org.yu/


Džavid Husić
Bio je novinar, urednik i pokretač nekoliko listova i revija. Objavio je brojne feljtone i publikacije, te napisao nekoliko knjiga. Dobitnik je Nagrade za životno djelo "Veselin Masleša" i Nagrade "30. avgust" sarajevskog "Oslobođenja".
Rođen je 1929. godine u Tuzli, a novinarstvom se počeo baviti 1946. godine u sarajevskom "Oslobođenju".
Marjan Beneš
Bokser, bio je nekoliko puta prvak Jugoslavije, prvak Balkana, dva puta prvak Evrope i nesluzbeni prvak svijeta.
Rođen je u Beogradu 1952. godine a sportsku karijeru započeo je u Tuzli.
Enver Enko Mehmedbašić
Enver Enko Mehmedbasic je rodjen 1935. godine u Tuzli. Radi kao profesionalni novinar i knjizevnik u Sarajevu. Kao reporter pisao je iz mnogih zemalja Evrope, Azije i Juzne Amerike. Imao je svoje stalne kolumne u gotovo svim najznacajnijim i najtiraznijim listovima na ovim i sirim prostorima u posljednjih cetrdeset godina. Ostale su upamcene njegove rubrike VRTESKA, LJUDOVANJE, ENKOLOGIJA, PODRUMSKA STRANKA itd. Na je radio kao urednik, scenarista i voditelj nekih najgledanijih emisija kao sto su PONEKAD NEDJELJOM, POLARNA NOC i tsl. U literaturi se bavi iskljucivo humorom i satirom. Objavio je osam knjiga, dobitnik je vise knjizevnih nagrada, neke njegove satiricne price usle su u domace i svjetske antologije. Knjiga ENKOLOGIJA je izbor humora i satira. O ovoj humoristickoj prozi svojevremeno su pisali recenzije i afirmativne prikaze Gustav Krklec, Zuko Dzumhur, Camil Sijaric, Izet Sarajlic, Fadil Hadzic, Irfan Horozovic i drugi knjizevni poslenici od imena i ugleda.
Svetlana Ceca Kitić
Počela je igrati rukomet u osnovnoj školi u Tuzli, bila reprezentativka (i to kakva!) Jugoslavije, osvojila sve što se osvojiti dalo pa i nosila titulu najljepše među sportistkinjama bivše nam države, ali i bila izabrana među pet najboljih rukometašica Planete: ukratko, Ceca je najbolja rukometašica koju je BiH ikada imala.

Priredio(la): admin