TUZLANKE I TUZLACI

29.01.2005.
Jasmina Baraković
U srednjoškolskim danima, provedenim u klupama i učionicama Gimnazije ˝Meša Selimović˝ Tuzla, Jasmina Baraković(1981) je otkrila skolonost prirodnim naukama. Radije je po četiri-pet sati vježbala matematiku i fiziku, nego sat vrememena učila nesto iz društvenih nauka. Takva sklonost bila je presudna i u izboru studija. Po završetku Gimnazije nije imala dvojbi. Upisala je 1999.godine Elektrotehnički fakultet u Tuzli, odsjek Tehnička informatika.

Kućni prijatelji i poznanici oca Fahira, vrsnog kadiologa i sjajnog dijagnostičara, te doktora medicinskih znanosti i docenta na Medicinskom fakultetu u Tuzli, i majke Biljane, specijaliste interne medicine, čudom su se čudili što ˝mala˝ Jasmina nije upislala medicinu. Mlađana Barakovićka je bez roditeljskog nametanja izabarala svoj put i njime uspješno hodi.

Tokom petogodišnjeg studija na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli, dobila je samo dvije devetke, iz matematike i fizike na prvoh godini.Studij je okončala s prosjekom 9, 93 i ponijela titulu najboljeg ˝Zlatnog studenta˝ Univerziteta u Tuzli, u svojoj generaciji.

Priredio(la): sunce/FS