TUZLANKE I TUZLACI

22.02.2005.
Mirza Kušljugić
Rodjen: 23. Januara 1955.godine u Tuzli
Diplomirao na Elektrotehnickom fakultetu u Tuzli 1978. i nastavio da radi na magisteriju 1986., a potom zavrsio doktorat na Elektrotehnickom fakultetu u Sarajevu 1989. Specijalizirao je na Mancester Univerzitetu - Institut za nauku i tehnologiju 1983. u Mancesteru, Velika Britanija, a 1990. specijalizirao je na Internacionalnom centru za teoretsku fiziku, u Trstu, Italija.

Na Elektrotehnickom fakultetu u Tuzli, prvo je postao asistent 1979., zatim asistent profesora 1990. i na kraju zamjenik profesora 1996.

Direktor je Centra za Automatski proces podataka u Tuzlanskoj vladi od 1992. Bio je direktor Logistickog Centra u Tuzli 1993, celnik je sekcije Biroa za internacionalnu kooperaciju u Tuzli od 1994. kao i sef odjela za Elektricnu energiju na Elektrotehnickom fakultetu u Tuzli od 1997.
Predsjednik je Bosansko-Hercegovackog komiteta CIGRE kao i inicijative za lokalni razvoj TALDI u Tuzli od 1995.
Specijalista je u modeliranju, simulaciji i analizi elektro-energetskih sistema, upravljanju elektro-energetskim sistemima kao i u sistemskom inzinjeringu i aplikaciji informacione tehnologije u upravljanju procesima i sistemima.

Objavio je publikaciju “Eksploatacija i upravljanje elektro-energetskim sistemom” (zajedno sa Hajrom M.) 1996., a objavio je vise od 70 clanaka, studija i istrazivackih projekata u svom polju specijalizacije.
Takodje govori, cita i pise engleski i ruski.
Trenutno obavlja funkciju ambasadora Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima.

Dio Interview-a sa dr.Mrzim Kušljugićem objavljen 01. Mar. 2004.

BOŠNJACI.net: Uvazeni gospodine ambasadore, povod ovog naseg razgovora je 1. mart - Dan nezavisnosti BiH, pa koristimo priliku da Vama i svim Vasim suradnicima u Misiji BiH, kao i svom gradjanima BiH pozelimo sretan Dan nezavisnosti.
Dr. KUŠLJUGIĆ: Hvala lijepa na cestitkama, takodjer i svim vasim citaocima, koji su Bosanci i Hercegovci i kojima je Bosna i Hercegovina u srcu cestitam 1. mart - Dan nezavisnosti BiH.
BOŠNJACI.net: Prvog marta prije 12 godina u BiH je odrzan referendum za nezavisnost BiH, odnosno za odlazak iz bivse SFRJ. Mozete li se podjestiti tog vremena, kao i reci nam najvaznije momente za opstojanost BiH u proteklih 12 godina?
Dr. KUŠLJUGIĆ: Prvi mart je veoma vazan datum u historiji BiH. Nakon proglasenja nezavisnosti i priznavanja od strane Evropske unije Slovenije i Hrvatske. Sjecate se da je Badenterova komisija predlozila Bosni i Hercegovini da se organizuje referendum povodom proglasenja nezavisnosti u procesu raspada ili disolucije SFRJ. Histrorija ce pokazati koliki znacaj za Bosnu i Hercegovinu ima odluka donesena na Referendumu. Nakon proglasenja nezavisnosti uslijedilo je priznanje od strane Evropske Unije i kasnije od strane Sjedinjenih Americkih Drzava i konacno 22. maja 1992. godine prijem u punopravno clanstvo u Ujedinjenim nacijama. Pojedinci osporavaju ustavnost referenduma, spore legalitet cjelokupnog procesa i mislim da je jako vazno istaci da je cijeli proces vodjen prema Ustavu i Zakonu o referendumu SR BiH kao ravnopravne federativne jedinice bivse Jugoslavije, koja se u to vrijeme nalazila u procesu disolucije. Sve sto je iza toga uslijedilo na medjunarodnom pravnom planu na neki nacin je imalo medjunarodni legalitet upravo u odluci o nezavisnosti i posljednicnom prijemu u punopravno clanstvo u svjetsku porodicu suverenih zemalja. A sta se sve zbivalo nakon Prvog marta jos je u sjecanju svih nas. Puno je vaznih dogadjaja koji su determinisali borbu za odbranu opstojnosti Bosne i Hercegovine u tom periodu. Citajuci dokumente koji su mi sada na raspolaganju mogu reci da je, po mom ubjedjenju, najvazniji period za ocuvanje drzavnosti Bosne i Hercegovine bio period od marta do kraja 1992. godine. Cesto se znacaj tog perioda zaboravlja. To je bio period u kome su SAD bile u izbornoj kampanji, u kome ta najveca svjetska vojna i politicka sila, nakon prvog irackog rata, nije htjela da intervenise u procesu oruzanih sukoba, koji su se rasplamsali u BiH. U tom periodu je narastajuca Armija Bosne i Hercegovine sprijecivsi potpunu okupaciju drzave omogucila da dodje do internacionalizacije sukoba i uspostavljanja mirovnih snaga Ujedinjenih nacija. Kasnije to je rezultiralo sklapanjem Washingtonskog sporazuma (1994) a zatim Daytonskog mirovnog ugovora (1995). Dakle, ja ne bih izdvajao neki poseban dogadjaj, koji je odlucno uticao na opstojnost BiH. Izdvojio bih taj period, od priznavanja nezavisnosti, dakle od marta mjeseca ’92, do kasne jeseni iste godine, kao odlucujuci period za odbranu drzavnosti BiH.

Priredio(la): Tuzlarije