TUZLANKE I TUZLACI

28.02.2005.
Jasmin Imamović
Jasmin Imamović, rođen 1957. godine, završio je Pravni fakultet u Sarajevu (kao pravnik objavio je više knjiga, naučnih i stručnih radova iz područja građanskog prava). Piše romane, novele, kratke priče, eseje, scenarije, radio drame... Roman Ubijanje smrti(1994) dobio je odlične kritike u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, a već 1995. godine doživio je drugo izdanje, koje je rasprodano samo za dva mjeseca. I njegov drugi roman Besmrtni jeleni koji je objavljen 1996. godine u izdanju ˝Bosanske biblioteke˝, Klagenfurrt/Celovec iz Austrije i radio ˝Kameleona˝ iz Tuzle naišao je na pozitivnu reakciju čitatelja i kritike. Romani su nagrađeni Prvom nagradom na tradicionalnom međunarodnom skupu izdavača i kulturnih fondacija održanom u Pazinu u svibnju 1999. Godine. Imamovićevi prozni tekstovi prevedeni su na engleski (nagrada britanske ambasade za priču, antologija suvremene bosanske priče na engleskom), zatim na poljski, njemački i francuski jezik. Član je Društva književnika Bosne i Hercegovine.Živi i radi u Tuzli.
Još neki Jasminovi radovi:
Roman ˝Obožavatelj trena˝ prati odrastanje grupe djecaka u Tuzli u drugoj polovini dvadesetog vijeka, pri čemu se radnja romana fokusira na glavnog protagonistu i njegov proces sazrijevanja. Slika djetinjstva pri tom se proširuje na sasma specifično odslikavanje društvenog horizonta, njegove kulture i sistema vrijednosti, ideoloških i političkih simbola, amblema i znakova. Na tako postavljenom romanesknom okviru Imamović uspijeva u veoma napetoj, Ťas poetski intoniranoj, Ťas humornoj, pa ironičnoj prici opisati kako individualnu, tako i širu, društvenu dramu i proces razgradnje simboličkog sistema ideologije.

Ubijanje smrti je najinteligentnija u Bosni objavljena knjiga – svjedočanstvo o agresiji na našu zemlju. Kada se za nešto kaže da je inteligentno, onda to podrazumjeva baš sve aspekte bitne za vrednovanje djela: odabir elemenata iz stvarnosti, povezivanje i ukrštanje probrane građe, te njezino uobličenje u ruho jezika i rečenice.

Priredio(la): Tuzlarije