TUZLANKE I TUZLACI

14.04.2005.
Osman Paloš
Osman je rodjen u 29 oktobra 1949.godine u Gračanici.

Mnogo godina bio je najjaći igrač Tuzle. Tuzlu je napustio početkom devedesetih.
Njegove najbolje godine kao šahista bile su sredinom osamdesetih. U ovom periodu on je postao internacionalni majstor i 1987. godine postigao svoj najveći FIDE rating 2440.
Njegov najbolji rezultat je bio pobjeda na internacionalnom otvorenom turniru u Puli (Pula Open) 1987. gdje je s igrom na velemajstorskom nivou postigao 10 od 11 mogucih poena.
Druga dva dobra rezultata bili su 8.5 od 13 mogucih poena u kategoriji (2328) na kružnom turniru u Tuzli 1991. i podijela drugog mjesta s velemajstorom Ikonnikovim iza Klingera od ukupno 138 igraca na Werfen Open u 1992.
Paloš je bio redovni učesnik klupskih šampionata i ex Jugoslaviji, osvojivši zlatnu medalju na 5. ploci u 1992. sa rezultatom 6 od 9 mogućih poena.

Osmand (legalno je promijenio ime u Osmand nakon sto je postao drzavljanin SAD-a) je cesto igrao u Njemackoj, Austriji, i Švajcarskoj kasnih osamdesetih i ranih devedesetih, pobjedivši mnoge velemajstore kao što su Ikonnikov, Kudrin, Vukić, Kupreichik i Khenkin, izmedju ostalih.
Bio je veliki borac kada je bio zdrav i nije respektovao šahovske veličine. Za ilustraciju njegove uporne igre može poslužiti partija od preko 107 poteza koju je remizirao protiv velemajstora Eingorna u Graz-u 1987.

Plaoš je volio da igra brzopotezne partije, koje je igrao na turnirima izmedju redovnih kola. On je bio nepredvidljiv igrac koji je mogao da bude opasnost za bilo koga. Tako je pobjedio 2:0 velemajstora Krasenkova 1997. na New York City Blitz Championship.

Veći dio svog života Osman je bio poslovan covjek, postavši šahovski profesionalac kada se situacija u ex Jugoslaviji pocela pogoršavati.

Jedna od njegovih zadnjih najvažnijih dužnosti u njegovom starom gradu je bila funkcija direktora Ženskog međuzonskog šahovskog turnira u Tuzli 1987. Napuštajuci Balkan on je proveo nekoliko godina igrajući u zapadnoj Evropi i kao šahovski trener u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u 1993.

Paloš je stigao u Chikago pred kraj 1996, i brzo se potvrdio ne samo kao jedan od najboljih igraca u Chicaga, nego kao jedan od najboljih trenera.

Neil Gleason iz Madisona, Wisconsin se sjeca:
Na početku 1999, ja sam proveo jedno veće s njim raspravljajući o politici. Slijedeće jutro, za vrijeme doručka, on mi je odrzao lekciju od 10 minuta o izmjeni u Karo Kan-u (igraj jednostavan sah). Nakon toga ja sam nastavio da koristim preporuke iz lekcije i kao bijeli postigao sam dvije ubjedljive pobjede isti dan na ubrzanom turniru.

Paloš je bio loseg zdravlja kada je stigao u SAD, ali je uspjevao da drzi USCF rating (SAD nacionalni rating) preko 2400 sve do zadnijh par godina svog zivota. Njegov najbolji USCF rating je bio 2477. On je bio posebno ponosan na svoje dvije pobjede protiv velemajstora Goldina, jednog od najbolji igraca u SAD.
Njegov zadnji znacajni turnir je bio Lindsborg Rotary Open u decembru 2002 godine, gdje je postigao 50% a protiv grupe od 2442 FIDE.

Internacionalni majstor Osman Palos je umro 7. februara 2004.godine u 54. godini zivota u Chikagu. Paloš je godinama bolovao od dijabetisa, bio je u lošem zdravstvenom stanju neko vrijeme. Umire od raka pluća. Za sobom ostavlja suprugu Zrinku i sinove Roberta u Davora. Sjećat ćemo se Osmana Paloša kao srdačnog, skromnog, i inteligentnog čovjeka, koji je posvetio svoj život šahu. Na nesreću samo 329 Osmanovih partija su smještene u Mega 2004 bazu podataka, što predstavlja manje od 10% od njegovih partija odigranih za vrijeme njegove karijere.

Orginalan tekst, koji je preveo Dušan Simić prenosimo sa manjim izmjenama

Priredio(la): sunce