TUZLANKE I TUZLACI

30.04.2005.
Walter Neugebauer
Walter Neugebauer jedan od začetnika stripa u Hrvatskoj.Walter Neugebauer bio je član slavne prijeratne zagrebačke trojke autora Maurović - Fuis - Neugebauer, koja je dala najveći doprinos stvaranju našeg domaćeg stripa. Rođen je 28. ožujka 1921. godine u Tuzli. Još kao dijete preselio se sa roditeljima u Zagreb, gdje mu je otac otvorio fotografsku radionicu.

Sa četrnaest godina počeo je surađivati u dječjem prilogu zagrebačkih ˝Novosti˝. Za redakciju ˝Oka˝, koja se nalazila u zgradi u kojoj se nalazilo i uredništvo ˝Novosti˝, nacrtao je iste, 1935 godine svoje prve stripove ˝Gusarsko blago˝ i ˝Nasredin Hodža˝ po scenarijima starijeg brata Norberta (rođen 9. lipnja 1917. godine) Još kao srednjoškolac u kratkim hlačama Walter je počeo surađivati i crtati stripove u ˝Mickey stripu˝, za kojeg su radili naši velikani stripa Andrija Maurović i poznati zagrebački reporter i scenarist stripova Franjo M. Fulis.

U ˝Mickey stripu˝ stripu započeo je Neugebauerov omiljeni komični strip ˝Hans i Bimbo˝. Walter nakon nekog vrenmena porječkao se s kolegama u redakciji i sa samo osamnaest godina, vjerovali ili ne, odlučio pokrenuti vlastiti list. Zajedno s bratom Norbertom predložio je ˝seljačkoj tiskari˝ da financira njihov strip-zabavnik ˝Veseli vandrokaš˝. Prije toga je dogovorio s Franjom Fuisom iz ˝Mickey strtipa˝ da će se ˝Vandrokaš˝ držati stripova za djecu i tako se neće miješati u područje koje pokriva ˝Mickey strip˝. Vjerojatno su se i braća Neugebauer iznenadila kada su izdavači bez sustezanja odlučili da u projekt njihova ˝Vandrokaša˝ ulože novac i list je krenuo.

Zanimljivo je također da je Walter Nojgebauer već sa devetnaest godina uz rad na stripu bio i tehnički urednik dnevnika ˝Zagrebački list˝. za vrijeme rata na jedvite jade uspio je izmoliti dozvolu za objavljivanje ˝zabavnik˝, u kojem su tada uz ˝crvenog˝ Maurovića˝ koji je kasnije otišao u partizane, stripove crtali poznati slikar Albert Kinert i Ferdo Bis. Scenaristi ˝Zabavnika˝ bili su Walterov brat Norbert, Marcel Čukli, Žrnovački i Franjo Fuis, koji je kasnije poginuo u otetom avionu prilikom bijega u partizane. Neposredno poslije oslobođenja Neugebauer se bavio angažiranim crtanim humorom u tjedniku ˝Kerempuh˝, a počeo je raditi i na crtanom filmu. Radi propagandni crtić ˝svi na izbore˝, a zatim ˝Kerempuh˝, koji je uređivao Fadil Hadđić, u okviru svoje redakcije pokreće rad na 21-minutnom crtanom filmu ˝veliki mkting˝, čiji je glavni crtač i režiser bio Walter Neugebauer.

Nakon toga je agencija ˝Interpublic˝ organizirala proizvodnju reklamnih crtanih filmova i Walter Neugebauer radi crtiće za privrednu propagandu. Kada se ustanovilo da ˝Interpublic˝ nije registriran za proizvodnju filmova, Walter 1958. godine odlazi u Munchen da bi tamo ostao do danas. Za njemačkog izdavača Rolfa Kauku počinje raditi stripove od kojih su najpoznatiji ˝Fix i Foxi˝ te ˝Tom i Malo Medvjeđe Srce˝. Do 1972. godine Neugebauer je tehnički direktor kog Kauke, a zatim kao slobodni umjetnik radi za razne nakladnike. crta stripove ali usporedo radi i animirane filmove. Neugebauer je dao izvanredan doprinos stvaranju naše devete umjetnosti. Isprva pod utjecajem Disneya, njegov dotjerani crtež kao i likovi postupno se izdvajaju originalnošću. Nojgebauer je kreirao nekoliko stripova koji u okviru vremena u kojem su nastali predstavljaju izuzetno dostignuće. To su naprimjer Hans i Bimbo u ˝Tarzanovim stopama˝ i neke druge pustolovine tih junaka, zatim ˝Gladni kralj˝, ˝Patuljak Noski i ˝Prića o čarobnom grahu˝. Od Nougebaureovih realističkih stripova redakcija priprema za tisak njegov ˝Otok izgubljenih brodova˝ po romanu Aleksandra Beljajeva i strip ˝Winetou˝, rađen po poznatom omladinskom vestern romanu Karla Maya.

Naš Strip br.8. godina 1983 P.L

Priredio(la): Tuzlarije