TUZLANKE I TUZLACI

30.04.2005.
Vedad Spahić
Vedad Spahić, rođen je 1966. u Tuzli. Diplomirao 1989. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu južnoslavenske književnosti i maternji jezik. Od 1993. je asistent na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Tuzli. Uže znanstvene oblasti kojima se bavi su starija bosanskohercegovačka književnost i književnost austro-ugarskog perioda. Objavio je poeziju i kratke priče: Šta Rebeka Vest nikada nije saznala (poezija, 1989), Žanrovi u Bosni i Hercegovini (proza, 2001). Tekst, kontekst, interpretacija – ogledi iz književnostiBiH (1999), Rob i slavuj Kanona - pjeništvo Osmana \\ikića (2002), te veći broj studija, ogleda, interpretacija i kritika u svim značajnijim bosanskohercegovač kim književnim časopisima – Odjeku, Izrazu, Novom izrazu, Životu, Licima, Razlici.

Rezime knjige "Tekst, kontekst, interpretacija"
Ogledi o poetskim vrednotama islamske epigrafike u BiH i o literarnosti srednjovjekovnih bosanskih tekstova najcjelovitije su i najuspjesnije interpretcije bosnjcke epigrafske i medijevalne knjizevnosti u nasoj dosadasnjoj kritici, sto ih cini medjasnjim tackama za dalja istrazivanja ovih zanimljivih literarnih i kulturno-historijskih fenomena. Svaki od ogleda u ovoj knjizi zapocinje teorijsko-povijesnim eksplikacijama problema interpretacije odredjenog knjizevnog teksta, pri cemu Spahic ukazuje da niti jedan interpretacijski problem unutar povijesnog i kritickog razumijevanja i tumacenja bosnjacke knjizevnosti nije jednoznacno rjesen niti se moze prihvatiti arbitrarno nadmetanje bilo cijih interpretacijskih stavova.

Rezime knjige "Rob i slavuj kanona"
" U povijesti bosnjacke knjizevnosti, k tome, zarad svih kontekstualnih specificnosti, na koje cemo pokusati da ukazemo, upotreba kvalifikativa "prvo" ili "drugorazrednosti", prilikom procjenjivanja znacaja konkretnog autora, trazi dodatan oprez, narocito u radovima koji bi da u sebi pomire knjizevnopovijesnu rekonstrukciju i kriticku (re)valorizaciju. Neophodnim stoga smatramo u vidu prolegomene prezentirati metodoloske novine ovoga u odnosu na dosadasnja istrazivanja bosnjacke knjizevnosti kako austrougarskog tako i drugih perioda"

Rezime knjige "Žanrovi u Bosni i Hercegovini"
"Price", sabrane u ovoj knjizi, mogu se svesti na dvije kategorije: jedne spadaju u kategoriju tzv. istinskih fikcija, a druge u kategoriju tzv. fiktivnih istina, sto po prilici odgovara tradicionalnoj podjeli na fikcionalnu i nefikcionalnu prozu, s tim da autor nastoji ovu granicu pomjeriti izvan tradicionalnih podjela, ulazeci, po potrebi, cas u jedno, cas u drugo podrucje, te tako na ocit nacin potvrditi postmodernu praksu mijesanja, prozimanja i potiranja granica medju sortama tekstova - knjizevnih i neknjizevnih.

Priredio(la): Tuzlarije