SPORTARIJE

30.03.2005.
Na Tušnju traje svojevrsni rat nogometaša i struke protiv uprave
NE POPUŠTAJU ŠTRAJKAČI, ALI NI UPRAVA
Igrači putuju u Široki Brijeg, uprava namjerava poslati juniore

TUZLA – S obzirom na trenutačno «ratno stanje» koje vlada na Tušnju, iz Tuzle bi na utakmicu protiv Širokog Brijega mogle otputovati, svaka za sebe, dvije momčadi Slobode!?
Nogometaši i stručni štab tuzlanskog kluba već osmi dan štrajkuju, tražeći isplatu svih dugovanja ili odlazak uprave. Upravni odbor odbija optužbe o krivnji, pa razmatra mogućnost da Širokobriježanima suprostavi juniorski sastav i to da ga vodi direktor kluba, Mišo Hrgovčić! S druge strane, priča se kako su nogometaši i struka dobili pomoć nepoznata donatora, koji je osigurao autobus za odlazak u Široki Brijeg kako Sloboda ne bi neodlaskom bila kažnjena oduzimanjem jednog boda. Sve same gluposti.
Nogometaši su treninge organizirali najprije na jednom gradskom igralištu za mali nogomet, da bi poslije kritika u medijima počeli trenirati, ali za svoju dušu. No, ne odstupaju od zahtjeva da otjeraju upravu koja očito nema načina da ih privoli na rad, jer im već dulje ne isplaćuje plaće i druge nadoknade.
Tijekom minula dva dana, uprava se dva puta pokušala sastati da raspravi o nastaloj situaciji, ali niti jednom nije bilo kvoruma. Čak su pojedini članovi UO (Franjo Kovačević, Nermin Čolić) predlagali podnošđenje kolektivne ostavke, ali se ostali nisu složili. Predsjednik Avdo Mešić, čiju ostavku traže i sportaši, a protiv ne bi imali niti čelnici aktualne vlasti, pa i šira javnost, kao i neki njegovi bliski suradnici, za nastalu situaciju okrivljuju šefa stručnog štaba, Sakiba Malkočevića. Po njima, on je kolovođa, koji uz pomoć nogometaša, i nekih bivših nogometaša, pokušava iz kluba otjerati Mešića, te direktora Hrgovčića. Kao protumjera, uprava je šefu struke spremila otkaz, ali kako je prekjučer sjednici nazočilo sedam članova UO, a za odluku je potrebno osam, Malkočević je ovaj udar preživio.
Uprava je zatražila od predsjednika Skupštine kluba, mr. Ekrema Šehovića (bivši predsjednik UO) da ponovno aktivira Savjet kluba, koji djeluje u kriznim situacijama. Što će dalje biti, teško je predvidjeti, a Tušanj nalikuje buretu s barutom, koje svaki trenutak može eksplodirati.
Za štrajk i samovolju nogometaša i dio javnosti okrivljuje Sakiba Malkočevića, pogotovo što nije prosvjedovao redovito trenirajući. Čak je igrače «sa strane» (Jurić, Pećanac, Dujković) prije desetak dana pustio doma i rekao da će ih zvati kada se situacija smiri. Sada je pitanje hoće li se netko od njih vratiti u Slobodu. Komentira se kako je Malkočević svjestan da mu prijeti otkaz, pa sadašnjim klupskim čelnicima želi maksimalno zagorčati život. Ista javnost ne štedi niti aktualnu upravu smatrajući da je neučinkovita, te da bi morala otići.
Gdje je u svemu briga za Slobodu, na što se zaklinju i jedni i drugi, nije teško procijeniti. Očito su osobni interesi i netrpeljivost pojedinaca došli u prvi plan, dok bi najveći gubitnik mogla biti jedino Sloboda. U ovom momentu nitko pametan ne može procijeniti što će se dogoditi do utakmice sa Širokim Brijegom.
Rješenje se zna
Nogometaši drže da se cijela situacija može riješiti odlaskom uprave.
- Oni nam od priprema u Međugorju nisu isplatili niti marke i trebaju mjesto prepustiti drugima. Ako nije tako, onda će nam odmah isplatiti plaće i smiriti strasti – komentiraju nogometaši.
Navodno je uprava našla novac, ali ga sada ne želi isplatiti, prije nego što se sankcionišu vinovnici događaja kakav se u povijesti Slobode ne pamti.(mp)

Tko vodi klub?
U javnosti se postavlja pitanje tko, u stvari, vodi Slobodu? Naime, jedan član uprave je rekao kako tri mjeseca nije održan sastanak UO u punom sastavu. Navodi da sve konce vuku dva-tri čovjeka, pa ispada da je klub njihovo vlasništvo.
U klubu, opet, kažu kako cijelo vrijeme djeluje druga klupska tijela. Očito je da se čim prije treba sazvati Skupština kako bi se prekinula pat-pozicija, a klub udaljio od ponora, pišu u sutrašnjem broju zagrebačke Sportske novosti.

Priredio(la): Miro