SPORTARIJE

19.04.2005.
Veliki uspjeh zenske karate reprezentacije u Istanbulu
Tri medalje za BiH
Tradicionalni Bosfor karate kup koji se odrzava u aprilu u Istanbulu za djevojke i muskarce na kome je ucestvovalo preko 50 reprezentacija i vise od 200 takmicara, bio je kao rijetko kada uspjesan za nasu zensku selekciju koja je ucestvovala u nekompletnom sastavu. Zenska karate reprezentacija BiH osvojila je tri medalje, dvije zlatne i jednu broncu.

U sudaru sa 16 nacionalnih karate selekcija, Bosna i Hercegovina je osvojila zlato, dok je najsjajnije odlicje pripalo Mirsadi Suljkanovic u pojednicanim borbama. Bronzanu medalju osvojila je Merima Softic. Clanica KK Tuzla Mirsada Suljkanovic do zlatne medalje je stigla u apsloutnoj kategoriji pobjedivsi svoje cetiri suparnice. Merimi Softickoja je stigla do bronze zastala je u borbi za plasman u finale, izgubivsi u kategoriji do 63 kilograma.

Sastav zenske selekcije BiH, uz Mirsadu Suljkanovic i Merimu Softic cinila je i Lejla Culov. U prvom kolu Bosfor kupa nasa selekcija je bila slobodna, a naslov je osvojen u pobjedama nad Njemackom i Turskom od 2:1 i u finalnom nastupu protiv Italije sa 2:0. Nase takmicarke su na Bosfor kupu nastupile oslabljene bez Lejle Ferhetbegovic i Arnele Odzakovic, a selektor je bio Fikret Selman. Pokazana odlicna forma bice uvod u prestojece Evropsko prvenstvo koje ce se od 12. do 15. maja odrzati na Tenerifama.

Priredio(la): tuzlarije / oslobođenje