SPORTARIJE

15.05.2005.
EP - Karate
Srebro i bronza za BiH u ekipnim borbama
Posljednji dan takmičenja na 40. evropskom prvenstvu u karateu na španskim Tenerifima bio je izuzetno uspješan za Bosnu i Hercegovinu u ekipnim borbama.

Muška ekipa BiH evropski je viceprvak, dok su djevojke osvojile bronzu, svoje prvo odličje u ekipnim borbama u dosadašnjim nastupima na EP-u.

Karatisti BiH, u sastavu Adnan Hadžić, Arnel Kalušić, Oliver Mandarić, Admir Ćupina, Denis Muhović, Kenan Alikadić i Edin Muslić do nastupa u finalu postigli su četiri pobjede. U 1. kolu savladali su Englesku s 2:0, u 2. i 3. kolu Austriju i Rusiju s po 3:0, u polufinalu Hrvatsku s 3:2 (nakon 2:2 odlučila je bolja poen razlika), dok su u borbi za zlato poraženi od domaće ekipe Španije s 3:0. Bronzanu medalju podijelile su Hrvatska i Francuska.

U nastupima na evropskim prvenstvima karatistima BiH ovo je drugo ekipno srebro, a tri puta bili su bronzani.

Ženska ekipa BiH, za koju su nastupale Arnela Odžaković, Merima Softić, Mirsada Suljkanović i Lejla Ferhatbegović, u 1. kolu savladala je Srbiju i Crnu Goru s 2:0, u 2. kolu poražena je od Njemačke s 1:2, u repasažu je pobijedila Grčku s 2:0, a u borbi za bronzano odličje naše karatašice bile su bolje od Turske s 2:1. Zlatna medalja pripala je reprezentaciji Španije, srebro Njemačkoj, dok je uz Bosnu i Hercegovinu bronzu osvojila i Češka.

U pojedinačnoj konkurenciji najbolje plasmane, osvajanjem petih mjesta, zabilježile su Arnela Odžaković, u kategoriji preko 60 kg, i Merima Softić (apsolutna), dok su Mirsada Suljkanović (do 60 kg) i Kenan Alikadić (apsolutna) bili sedmi.

Na prevenstvu je sudjelovalo više od 400 takmičara iz 41 zemlje.

Priredio(la): Tuzlarije / fena