SPORTARIJE

02.06.2005.
Rješenje u zadnji tren
Odlazak odbojkaške reprezentacije BiH u Norvešku
Odlazak odbojkaške reprezentacije BiH u Norvešku

Za razliku od nogometne, rukometne ili košarkaške reprezentacije BiH, naši najbolji odbojkaši već dugo imaju probleme kada su u pitanju uslovi za pripreme, učešća na međunarodnim takmičenjima i kvalifikacijama za velike svjetske i evropske smotre.
I ovoga puta, samo dan prije odlaska u Norvešku na drugi turnir kvalifikacija B-evropske divizije, situacija je bila ista. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj u 12.30 sati, vodstvo reprezentacije uopće nije znalo da li ide u Norvešku.
- Obraćali smo se na sve moguće adrese i, skoro po pravilu, nismo dobijali čak ni odgovore na te molbe, zahtjeve i vapaje. Ministar Safet Halilović nam je obećao pomoć, koja još nije realizirana - izjavio je predsjednik OSBiH Hasan Uščuplić.
Nedostajalo je 18.000 KM za avionske karte, koje su rezervirane i za čije bi preuzimanje u ˝Centrotransu˝ prihvatili i pismenu garanciju Vijeća ministara da će sredstva za tu namjenu biti uplaćena Savezu.
- Nismo mogli dobiti ni dvije rečenice kojima bi se Vlada obavezala da će platiti karte - dodao je Sabahudin Dautbašić, vođa bh. delegacije u Norveškoj.
Čekanje i neizvjesnost tek oko 18 sati prekinuo je Zahir Imamović, vlasnik ˝Imzit-komerca˝.
- Reprezentacija, ipak, ide na kvalifikacije u Norvešku - radosno nam je saopćio generalni sekretar Sead Šiljak, čime je okončana drama u Odbojkaškom savezu BiH.

Se. H.Peljto: Imamo mjesto u Evropi

Selektor Sabahudin Peljto je želio izbjeći priču o već ustaljenoj praksi traženja rješenja u posljednji čas, ali je podsjetio da su igrači i stručni štab pomalo umorni od svega toga.
- Igrači nisu krivi za konstantne probleme koji prate odbojku. Imamo tim koji se u sportskom smislu može nositi sa mnogo organiziranijim sredinama. Iako sve ovo djeluje na igrače poprilično šokantno, znam da ova reprezentacija ima šanse za uspjeh i da, po kvalitetu, ima svoje mjesto u Evropi. Naravno, ukoliko dobijemo priliku da se na terenu suprotstavimo protivnicima - kaže selektor Peljto.

Rendićev posljednji nastup?

Reprezentativci su već šest dana u Fojnici. Pripremali su se za predstojeće utakmice u Norveškoj, ali i razgovarali o problemima koji ih već dugo muče, neisplaćenim dnevnicama, putnim troškovima... Kapiten Saša Rendić jučer je otvoreno govorio o tome.
- Iako imamo sjajnu atmosferu, moram reći da pola ekipe nema više novca da sponzorira reprezentativna okupljanja. Imaju po 50 KM u džepu, a treba putovati u Norvešku. Pet godina sam u ovoj ekipi, ali se bojim da će mi ovo biti posljednji nastup, jer se za pet godina ništa nije promijenilo nabolje - kaže kapiten bh. selekcije Saša Rendić.

Priredio(la): sunce/Avaz