SPORTARIJE

19.06.2005.
Neslavan kraj revanš meča za prvaka BiH u boksu
BANJALUČANI NAPUSTILI MEJDAN
Giprom – Slavija 12:6 – prekid


Zestoko na ringu, ali poslije i pokraj ringa (Snimio: Miro Petrovic)Blazo Buljic (crno odijelo) hoce, a Mirko Jokic (crna majica) nece da nastavi mec (Photo: M.Petrovic)
Dvorana Mejdan. Gledatelja 500. Suci: Rakić i Vranješ (B. Luka), Ligić (Tuzla). Vrhovni sudac: Narić (Tuzla).
Rezultati - do 51 kg: Vasić – Perković 2:0 (bb), do 54 kg: Ilić – Aleksić 2:0, do 57 kg: Hadžihajdić – Rosić 1:1, do 60 kg: Baraković – Zolak 1:1, do 64. kg: Ramić – Palić 0:2 (predaja II), do 69 kg: Alimanović – Kljajić 2:0, do 75 kg: Stjepanović – Danilović 2:0, do 81 kg: Ljubanović – Kučuk 2:0 (suparnik nije izišao na ring). Nisu održani mečevi Peleš – Malić (do 91 kg) i Hodžić – Bačurin (preko 91 kg).
Iako je do kraja revanš meča finala play-offa za prvaka BiH između tuzlanskog Giproma i banjalučke Slavije, ostalo da se održe još tri borbe, gosti su napustili malu dvoranu Mejdana, smatrajući da su oštećeni u borbi do 75 kg, koju je preglasavanjem sudija Tuzlak Blaženko Stjepanović dobio protiv Brane Danilovića.
Ovakav ishod ujedno je značio da Tuzlacima u preostale tri borbe treba još poen, pa da pobijede i izbore «majstoricu». Trener Slavije, Mirko Jokić i neki njegovi saaradnici, nisu htjeli nastaviti meč iako ih je u suprotno ubjeđivao predsjednik BK Slavije, Blažo Buljić.
- Nije bitko ko će pobijediti. Imamo treći meč u Banja Luci. Nemojte da kvarimo odnose s Gipromom, koji su bolji nego prije rata. Ovakav kraj nije zaslužila ni korektna publika, ali ni domaćini koji su nas zaista lijepo dočekali – skoro pola sata je ponavljao Buljić.
Tražio je od svojih pulena da se održe još tri borbe u kojima su gosti bili favoriti, pa su čak mogli doći do 10:10 i osvojiti titulu prvaka BiH. Ali, Jokić i društvo htjeli su napraviti incident i – uspjeli su!
Banjalučani su možda imali razloga za negodovanje u spomenutom meču, ali su imali i Tuzlaci, zbog neriješenog ishoda u borbi do 60 kg. Domaći bokser Hariz Baraković dva puta je obarao na pod Stevu Zolaka, a suci su – podijelili bodove!?
Šta će se sada desiti, pitali smo delegata Petka Radovića, koji je rekao:
- U ovom meču je 12:6 pobijedio Giprom. Neće za Slaviju biti nikakvih sankcija. Održat će se treći meč u Banjaluci. Kada? Svakako poslije Mediteranskih igara – kazao je Radović.
Okvir

Doveli Palića i Bačurina
Za Slaviju su prijavljena i dva hrvatska boksača, oba u kategorijama u kojima se, s obzirom na prvi meč u Banjaluci (15:5 za Slaviju) očekivala pobjeda Tuzlaka. Doveli su sjajnog Filipa Palića i Ivicu Bačurina. Palić je svoj meč brzo riješio u svoju korist, dok Bačurin nije imao priliku izaći na ring.
- Zvali su me još prije godinu, a prihvatio sam sada kada su htjeli imati sigurne pobjede. Šteta što se ovako završilo – izjavio je Palić, kazavši kako još nije siguran da će nastupiti i u «majstorici». Da li je imao dozvolu mamtičnog kluba Pule i je li njegova registracija za Slaviju bila uredna, drugo je pitanje. (mp)

Poklon za Kavgića
Nekada su bili veliki suparnici, a sada su promotori boksa u BiH.
Predsjednik BS BiH, Dragan Batar iz Banje Luke poklonio je nekadašnjem šampionu boksa, a sada treneru Giproma, Ismetu Kavgiću, pozlaćeni sat «Seiko» i jednu fotografiju s nekog njihovog zajedničkog susreta, staru više od 30 godina. Lijep gest predsjednika Batara. (mp)
Četvorica u Almeriju
Jučer je u Tuzli zasjedalo Predsjedništvo BS BiH i odlučilo da na Mediteranske igre u Almeriju (Španija) putuju četvorica boksera: Emir Telalović (BK Mostar, do 64 kg), Halid Ranica (Zlatni ljiljani, do 81 kg, Memnun Hadžić (Ilidža, do 90 kg) i Jasmin Kukić (KBS Banovići, preko 91 kg).(mp)

Priredio(la): miro/tuzlarije