SPORTARIJE

21.06.2005.
Na otvaranju sa Poljskom
Danas u Leverkuzenu počinje Evropsko prvenstvo u sjedećoj odbojci


Prvi meč BiH igra u 21 sat * Dugotrajan i naporan put

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci je nakon dvadesetčetverosatnog putovanja jučer poslije podne stigla u Leverkuzen gdje će danas početi odbranu naslova evropskog prvaka. Iako im je obećavan prijevoz avionom, "zlatni odbojkaši" su do Njemačke išli udobnim autobusom "Suno Toursa".
Nakon što su se smjestili u hotelu "Ramada" u Leverkuzenu, bh. odbojkaši su sinoć održali i prvi trening. Usljed dugog i napornog putovanja, radilo se na opuštanju i osvježavanju igrača.

Željni lopte

Večeras, s početkom u 21 sat, BiH će odigrati prvu utakmicu, a protivnik je selekcija Poljske.
- Iako je poljska reprezentacija u usponu, mislim da nisu u stanju napraviti neki ozbiljniji problem. Jednostavno, kvalitetnija smo ekipa i ne sumnjam u prvu pobjedu. Dobro je što smo imali vremena da se odmorimo od puta.
Na treningu se vidjelo da su igrači željni lopte i da jedva čekaju početak takmičenja. Već u srijedu nas čekaju dva meča. Trebamo pravilno rasporediti snage. To ne znači da ćemo kalkulirati. Želimo prvo mjesto u grupi, a za to nam trebaju sve pobjede - govori selektor Mirza Hrustemović.

Kaznena ekspedicija

BiH je trostruki evropski prvak i glavni favorit za odbranu titule iz Finske 2003. Kod svih ostalih učesnika naša ekipa uživa veliki ugled i respekt. Zato su prilikom žrijeba svi željeli izbjeći "kaznenu ekspediciju" iz BiH.
- Znamo svoj kvalitet i vrijednost u odnosu na ostale reprezentacije. Ne smijemo sebi dopustiti ni minimalno opuštanje jer možemo biti vrlo lako kažnjeni. Svi koji učestvuju na EP sanjaju da nas skinu sa trona. Naš zadatak je da im to ne dopustimo - kaže jedan od najboljih igrača na svijetu Asim Medić.

A. NOVALIJAPrognozirano finale sa Nijemcima

Već pri prvom susretu s Evropskim prvenstvom 2005. vidi se koliki su trud i sredstva Nijemci uložili u organizaciju. Učesnicima ne smije ništa nedostajati, a kao nagradu za uspješnu organizaciju, domaćini priželjkuju zlatnu medalju.
- Nijemci očekuju da u finalu igraju protiv nas. Još nisu preboljeli poraz u polufinalu Paraolimpijskih igara u Atini. Ovo prvenstvo su shvatili kao svoju veliku šansu i sve su podredili konačnom uspjehu i osvajanju naslova.
Mislim da je naša grupa nešto lakša od njihove i da će oni do polufinala morati uložiti više napora. S naše strane ćemo učiniti sve da im ispunimo želju i igramo finale protiv njih, ali tada ćemo opet pobijediti - optimista je Ismet Godinjak.

Priredio(la): sunce/Avaz