SPORTARIJE

26.06.2005.
Arnela Odžaković osvojila prvo zlato za BiH na Igrama

Ovo mi je najdraže odličje u životu


Upravo zbog velikog truda, svih odricanja, četiri mjeseca priprema i svega što sam prošla, zlato mi je velika satisfakcija

Na popisu osvajača medalja na Mediteranskim igrama u Almeriji od jučer je i Bosna i Hercegovina. Zasluga je to karatistkinje Arnele Odžaković, koja je u kategoriji - 65 kilograma osvojila zlatnu medalju, pobijedivši jednu od najboljih takmičarki svijeta u ovoj disciplini Špankinju Kazanovu Rodrigez sa 4:2.
Osvajačica brojnih trofeja do sada, bivša evropska prvakinja u juniorskoj kategoriji, treća s EP-a na Tenerifima u ekipnoj konkurenciji nije krila sreću nakon uspjeha kada smo je posjetili u dvorani "Rafael Forido" u Almeriji, gdje se održava takmičenje u karateu i džudu.

Ostvaren cilj

- Cilj mi je bio da na Mediteranskim igrama osvojim medalju. Imala sam ogromno samopouzdanje, osjetila da sam spremna. Imala sam kvalitetan nastup na EP-u prije Almerije i znala sam da će doći do uspjeha. Upravo zbog velikog truda, svih odricanja, četiri mjeseca priprema i svega što sam prošla, ovo mi je najbolja satisfakcija i najdraža medalja do sada. Dokazali smo da je karate najtrofejniji bh. sport - ushićeno kaže Odžaković, koja dodaje da je još pod utiskom nakon osvajanja zlata te da će joj trebati desetak dana da "dođe sebi".
Članica KK Bushido iz Sarajeva, koja povremeno nastupa za Tuzlu Simbru, opisala nam je put do zlatne mediteranske medalje.
- Kao i svaki prvi meč, i meni je start bio težak, ali sam uspjela minimalno savladati Grkinju, koju, inače, dobro poznajem. U drugom kolu Marokanka mi nije predstavljala problem, a u trećem sam se osvetila Francuskinji za poraz na juniorskom Prvenstvu svijeta. Čast mi je bila što sam se uopće mogla boriti protiv Špankinje Kazanove, koja je višestruki prvak svijeta.
Respekta prema njoj sam imala, ali nijednom nisam pomislila da mogu izgubiti. Mislila sam da, kad sam već došla u finale, onda moram ići do kraja. Imala sam i jedan atraktivan poen (bacanje), što je teško napraviti tako jakoj protivnici i pobjeda je sasvim zaslužena - dodaje Arnela.

Treneri i porodica

Zamolila nas je da spomenemo sve one koji su vjerovali u nju i pomogli joj da dođe do pobjedničkog postolja, gdje je s neskrivenim ponosom ispratila himnu Bosne i Hercegovine.
- Imala sam profesionalni tim mojih trenera u klubu. To su Admir Muminović, Isat Skenderović, Ismir Jusko i kondicioni trener Erduan Kafedžić. Velike zasluge pripadaju majci Almini, bratu Arnelu i sestri Dženiti, jer bez njih ne bih uspjela napraviti sve ovo.
Zahvalna sam selektoru Fikretu Selmanu te kolegama i kolegicama iz reprezentacije, koji su me tokom takmičenja bodrili i vodili do zlata - govori Odžaković, koja je već sada postala perjanica bh. sporta uopće.

Priredio(la): sunce/Avaz