SPORTARIJE

02.07.2005.
Sport
Markica Dodig se okitio srebrom
Amel Mekić osvojio bronzu

Markica Dodig, najbolji boćar Bosne i Hercegovine, opravdao je očekivanja i na Mediteranskim igrama u španskoj Almeriji, gdje je u veoma jakoj konkurenciji, u disciplini precizno izbijanje, u četvrtak navečer osvojio srebrnu medalju. Bolji od reprezentativca naše zemlje bio je jedino Bruno Pare iz Francuske, ujedno jedan od najboljih svjetskih boćara današnjice.

"Bio sam na korak do najsjajnijeg odličja. Naime, nakon regularnog dijela bio sam izjednačen s reprezentativcem Francuske, ali je moj protivnik u razigravanju imao bolju koncentraciju i na kraju zasluženo slavio rezultatom 24:9. Naravno, nisam nezadovoljan. Napravio sam veliki rezultat, koji je kruna mog dugogodišnjeg rada", rekao je Markica Dodig, reprezentativac BiH.

Dodig, koji je na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu bio četvrti, osvajanjem srebra u Španiji ujedno je i zadržao dobar rejting bh. boćanja na svjetskoj rang-listi.

"Naše boćanje iz godine u godinu je na sve višem nivou. U posljednjih nekoliko godina, zajedno sa još nekolicinom kolega, uspio sam napraviti zapažene rezultate na međunarodnoj sceni, te je BiH trenutno na šestom mjestu svjetske rang-liste. Medalja iz Almerije, naravno, nije vrhunac. To je samo motiv više da nastavim istim putem i nadam se da ću i dalje biti u prilici obradovati sportsku javnost u BiH dobrim rezultatima s međunarodnih takmičenja", dodao je Dodig.

Amel Mekić osvojio bronzu

Amel Mekić, najbolji džudista Bosne i Hercegovine, osvojio je bronzanu medalju na 15. mediteranskim igram u Almeriji. Bh. olimpijski predstavnik iz Atine, u Španiji je u prvom kolu bio bolji od Riua Zmaja Miljkovića, reprezentativca Srbije i Crne Gore. U četvrtfinalu savladao je Jaja Hsaba iz Sirije, da bi gorčinu poraza osjeti samo u polufinalu protiv Žislana Lemairea iz Francuske. Međutim, Mekić se iskupio u borbi za bronzu, gdje je bio uvjerljiv protiv Antonija Domingeza iz Španije.

"Iako ostaje žal barem za srebrom, na kraju ipak ne mogu biti nezadovoljan, jer sam osvojio medalju na jednom izuzetno jakom takmičenju. Voljom žrijeba u polufinalu sastao sam se s predstavnikom Francuske, odnosno aktuelnim olimpijskim i evropskim pobjednikom, te viceprvakom svijeta. Da je slučajno bio nešto malo drugačiji raspored, siguran sam da bi medalja bila još sjajnija", rekao je Amel Mekić, reprezentativac naše zemlje.

Osim Mekića, bh. boje u Almeriji branio je još i Edin Lukač, koji je takmičenje završio na petom mjestu.

Golferi posljednji sa 689 bodova

U četvrtak je na terenima smještenim u samom Mediteranskom selu u Almeriji završen golf turnir, a tim Bosne i Hercegovine nastup je okončao na posljednjem, 12. mjestu. Ekipa u sastavu Mahir Kadrić, Dejan Šaran i Feđa Selmanagić, za koju je nastup u Španiji bio prvi izlazak na međunarodnu scenu, uspjela je sakupiti ukupno 689 poena.

Priredio(la): tz / nezavisne