SPORTARIJE

06.07.2005.
Osvajači mediteranskih medalja u Olimpijskom komitetu BiH
Osvjetlali obraz bh. sporta

Osvajači medalja na minulim 15. mediteranskim igrama u španskoj Almeriji jučer su na konferenciji za novinare u Olimpijskom komitetu BiH prenijeli impresije s ove sportske manifestacije na kojoj su ostavili veoma dobar dojam.
Zlatna Arnela Odžaković, srebreni Adnan Hadžić i Markica Dodig te bronzani Amel Mekić, Merima Softić i Hamza Alić pokazali su vrhunske vještine u svojim sportovima i od osamostaljenja naše države donijeli najveći broj medalja za BiH s jednih mediteranskih igara.

Poklon za Arnelu

- Zlatna medalja je plod napornog rada. Jako sam ponosna na uspjeh, a naročito na finalnu borbu protiv iskusne Špankinje.
U cijeloj našoj ekspediciji atmosfera je bila odlična, a posebno bih se zahvalila ostalim članovima karate reprezentacije, koji su me bodrili i nosili do zlata - rekla je Arnela koja je ovom prilikom dobila poklon od hadžije Nasira Jabučara.
Od šest osvajača medalja jedino je džudista Amel Mekić rekao da nije zadovoljan bronzom i da je, uz više sreće u žrijebu, mogao barem do srebra.
Konferenciji za novinare prisustvovali su i treneri osvajača medalja: Suad Ćupina, Fikret Selman, Brane Crnogorac i Jakov Lončar, zatim predsjednik OKBiH Milanko Mučibabić, pa generalni sekretar Sejdalija Mustafić te Slobodan Simović, prvi čovjek Komisije za vrhunski sport.

Bez džeparca

Većina ih se osvrnula na tešku materijalnu situaciju u bh. sportu, te naglasila da i iz tog razloga treba još više cijeniti uspjehe naših sportista.
- Bili smo jedna od rijetkih delegacija na Igrama čiji sportisti nisu dobili nikakav džeparac. Mislim da takve stvari treba poboljšati u budućnosti. Znam da je OKBiH uložio veliki napor da naši takmičari uopće odu u Almeriju, ali neki principi bi se trebali ispoštovati - rekao je Crnogorac.

Is. Ć.Napravljen dug od 125.000 KM

Za razliku od šefa naše misije u Španiji Aleksandra Lalića, Sejdalija Mustafić smatra da je organizacija Igara bila dobra. On naglašava da je iz kompletne akcije OKBiH izašao s 125.000 KM duga, te očekuje da Vijeće ministara ubrzo uplati obećana sredstva.
- Tokom Igara rukovodstvo OKBiH imalo je brojne susrete, među kojima i sa Žakom Rogom, Huanom Antonijem Samaranom i drugima, a dobili smo dodatnu pomoć za Olimpijsku akademiju u iznosu od 50.000 dolara.
Nažalost, iz svega smo izašli s dugom od 125.000 KM. Sada nemamo načina da nagradimo osvajače medalja, jer se nalazimo u veoma teškoj situaciji, ali ćemo nastojati i to riješiti - rekao je Mustafić.

Priredio(la): sunce/Avaz