SPORTARIJE

28.07.2005.
Jasmin Hukić, kapiten bh. košarkaške reprezentacije
Ko nas potcijeni na EP-u, bit će kažnjen
Dok god budem igrao u klubovima, nastupat ću i za naš državni tim

Nakon Slobode Dite, Olimpije, Hapoela i Hemofarma, kapiten bh. košarkaške reprezentacije Jasmin Hukić nastavit će karijeru u ruskom prvoligašu Ural Grejtu iz Perma, s kojim je potpisao jednogodišnji ugovor.
Hukić, koji se trenutno odmara sa suprugom Irenom na otoku Istu u blizini Zadra, za naš list objasnio je kako je došlo do transfera u Rusiju.

Visoke ambicije

- U Ural sam stigao na insistiranje njihovog novog trenera Izraelca Šarona Drukera. Kada sam prije nekoliko sezona igrao za Hapoel iz Tel Aviva, Druker je trenirao klub istog naziva, ali iz Jerusalema. Svidio sam mu se kao igrač, upoznali smo se i vrlo brzo postali prijatelji.
Na nedavno održanoj završnici Goodyear lige u Beogradu pozvao sam ga da bude moj gost. Saznavši da mi ističe ugovor s Hemofarmom, brzo je reagirao i transfer je sada već gotova stvar. Ostalo je samo da početkom naredne sedmice otputujem u Rusiju na uobičajene ljekarske preglede - kaže Hukić.
Po povratku iz Perma, Hukić će se 4. avgusta u Sarajevu pojaviti na pripremama bh. reprezentacije za Evropsko prvenstvo u Srbiji i Crnoj Gori.
- Znam da je dosta igrača otkazalo selektoru Mensuru Bajramoviću. Što se mene tiče, do kraja karijere bit ću na raspolaganju reprezentaciji. Ako budem imao snage igrati u klubu, zašto ne bih mogao i u državnom timu. Čuo sam da su neki izgovore pronalazili u tome što su porodični ljudi. I ja sam to postao odnedavno, ali zbog toga neće ispaštati reprezentacija - poručuje 26-godišnji Hukić.

Grci najopasniji

Na EP-u Francuska, Slovenija i Grčka su rivali naše selekcije protiv kojih će se tražiti pobjeda i plasman u drugi krug.
- Prvu utakmicu igramo sa Slovenijom, selekcijom koja dosad ništa značajno nije napravila na smotrama najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Igrat će pod strašnim pritiskom, u čemu vidim našu šansu. Francuzi dolaze sa četvoricom NBA igrača, ali se meni čini da su Grci najopasniji. Siguran sam u jedno, ko nas potcijeni u Beogradu, bit će kažnjen - poručuje, na kraju, naš najbolji košarkaš.

NBA atmosfera u Permu

Ural je osnovan 1995. godine, a prošlu sezonu završio je na devetom mjestu u Rusiji. Hukić, koji je s Hapoelom već igrao u ovom gradu, kaže da već sada postoje uslovi da Ural vrlo brzo postane jedan od najboljih ruskih klubova, ravnopravan nedodirljivom CSKA-u. Dvorana Molot u Permu prima 7.000 gledalaca.
- Sve ulaznice za novu sezonu su rasprodane. Atmosfera na utakmicama je poput one u NBA. Pred početak se gase svjetla, igrači se najavljuju uz fanfare i putem velikog ekrana. Prije nekoliko sezona za Ural je igrala i zvijezda NBA Mahmut Abdul Rauf - kaže Hukić.

Nismo oslabljeni

Hukić ističe da naš tim nije nimalo oslabljen nedolaskom nekoliko igrača.
- Naprotiv, na svim pozicijama imamo kvalitetne košarkaše. Mnogo smo dobili u Saši Vasiljeviću iz Hemofarma, koji će dosta pomoći Damiru Mršiću na poziciji plejmejkera. Henri Domerkant je svjetska klasa. Iza Kenana Bajramovića je sjajna sezona, Elvir Ovčina i Aleksandar Radojević mogu uraditi dobar posao pod košem. Uz pomoć ostalih igrača, vjerujem u uspjeh - optimista je Hukić.

Priredio(la): Tuzlarije / avaz