SPORTARIJE

08.08.2005.
Sport: Jasmin Hukić, kapiten bh. košarkaša
Reprezentacija je za mene svetinja
Odlučni smo da, napokon, postignemo tu jednu pobjedu i prođemo u drugi krug, kaže novi član ruskog Urala

Na pripreme košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Jasmin Hukić je stigao lišen briga o novom klubu. Prije dolaska u Sarajevo potpisao je ugovor s ruskim Uralom te tako riješio pitanje angažmana za narednu sezonu.
- Nakon ovoga, mnogo mi je lakše okrenuti se treninzima reprezentacije i Evropskom prvenstvu, od kojeg dosta očekujemo - kaže kapiten naše selekcije.

Dosta otkaza

Put vodi preko tri vrhunske evropske selekcije, Slovenije, Francuske i Grčke, koje stižu na EP u Beogradu s velikim ambicijama.
- Koga bismo mogli iznenaditi? U ovom trenutku to mi je teško prognozirati, jer su pripreme tek počele. Mislim da bi bitnu ulogu moglo odigrati i to što dosta igrača otkazuje nastup i što je još nejasno u kojim će sastavima reprezentacije nastupiti na EP-u - kaže Hukić.
Bivši član Slobode Dite smatra da bismo najteži zadatak mogli imati već na startu, protiv Slovenije, koja se potajno nada osvajanju medalje.
- Za to imaju jake argumente, prije svega, odličan spoj vanjske i unutrašnje linije. Centri su im Brezec i Nesterović iz NBA lige. Na pleju imaju Lakoviča, prošle sezone prvog igrača grčke lige, potom Udriha, člana NBA prvaka San Antonija i, prema mom mišljenju, njihovog najboljeg igrača Sanija Bečirović.

Slovenci favoriti

Istina, nedostaje im nekoliko vrhunskih igrača na poziciji četiri kao što su Tušek, Smodiš, Jurković..., ali mislim da imaju vrhunskog trenera Pipana, koji može prikriti nedostatke - tvrdi Hukić.
Naš kapiten osvrnuo se i na mnogobrojne otkaze s kojima se pred početak EP-a suočio stručni štab Bosne i Hercegovine.
- Onima koji su povrijeđeni nema se šta prigovoriti. Ostalima, koji su tražili neke druge razloge, neka ide na dušu. Međutim, nećemo plakati ni za kim, jer smo dobro popunjeni na svim pozicijama.
Za mene lično, igrati za državnu selekciju je svetinja, bez obzira na to u kojem klubu zarađivao hljeb - izjavio je Hukić.

E. J.Četvrti put na EP-ima

Jasminu Hukiću ovo će biti četvrti nastup na završnici evropskih prvenstava. Debitirao je 1999. godine u Francuskoj, a potom je dres najboljeg bh. tima nosio još 2001. u Turskoj i 2003. godine u Švedskoj.

Priredio(la): Tuzlarije / Avaz