SPORTARIJE

30.08.2005.
Tuzlanski arbitar će voditi mečeve na EP
Ademir Zurapović brani čast bh.sudija
Paralelno sa reprezentacijama, za nastup na Evropskom prvenstvu za košarkaše u Srbiji i Crnoj Gori pripremaju se i najbolji arbitri Starog kontinenta.

U odabranom sudijskom društvu, treći put zaredom, nalazi se i Ademir Zurapović. U prvoj fazi tuzlanski arbitar će suditi utakmice grupe A u Vršcu gdje će igrati selekcije Italije, Njemačke, Rusije i Ukrajine.

Kako kaže Zurapović, Evropska košarkaška federacija (FIBA Evropa) odlučna je da suđenje podigne na što viši nivo pa je povela brigu čak i o ishrani arbitara uoči EP-a.

- Nedavno smo u Grčkoj imali seminar na kojem je naš radni dan trajao i po 12 sati.

FIBA je željela pokriti sve aspekte, čak je po prvi put angažiran nutricionista, čiji je zadatak bio da svakom od sudija, na osnovu krvne grupe, predloži režim ishrane tokom EP-a da bi se i tako uticalo na što bolju psihofizičku pripremu pred utakmice - kaže Zurapović.

Naravno, Zurapović se i van obaveznih sudijskih seminara i provjera nastoji maksimalno pripremiti za izuzetno odgovoran posao, koji ga očekuje sredinom septembra.

- Uglavnom se pripremam induvidualno. Kondiciju održavam trčanjem u prirodi ili na stadionu Tušanj, a često igram i mali nogomet. Uglavnom, činim sve da bi što bolje obavio posao i opravdao dobar rejting koji naše sudije imaju u Evropi - izjavio je Zurapović.(avaz)

Priredio(la): Tuzlarije