SPORTARIJE

18.09.2005.
I dio
Utrka ubrzanja Tuzla 2005
Zbog lošeg vremena očekivalo se da će utrka biti otkazana, ali su i takmičari i gledaoci bili uporni u nastojanju da se takmičenje održi. Početak trke je bio zakazan za 12 sati, ali zbog tehničkih poteškoća prvi par takmičara startao je tek oko 13 i 30. Došli su skoro svi prijavljeni učesnici. Uz domaće takmičare stigli su i gosti iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Mađarske.

U okviru takmičenja trebale su se održati sljedeće discipline: Utrka na 402 metra, DB Drag (glasnoća muzike) i Styling (izgled) automobila. Učesnici trke su bili podijeljeni u 4 klase ovisno od zapremine motora, a 5 klasa je bila rezervisana za aute s dizel pogonom. Vozila su bila raznovrsna, od Jugica u najslabijoj, BMW kockica, i mnoštva gti Golfova u drugoj i trećoj klasi, do puno jačih i skupljih auta u posljednoj četvrtoj klasi za auta preko 2500ccm, poput novog Audia A3, A6, BMW M3, M5, Mercedes SL55, Pontiaca Firebird, Nissana 350Z, legendarne kraljice rallya Lancie Delte Integrale, zatim vozila sa brdskih trka poput Honde Integre i trenutno najbržeg u BiH, Forda Escorta Coswortha.

Najbolje trke su definitvno bile na kraju dana, kada su se borili pobjednici raznih klasa za najbržeg. Mercedes SL55 iz najjače 4 klase se borio protiv Fiat Uno Turba i na čuđenje sviju Fiat je izašao kao pobjednik. Odmah poslije toga u velikom finalu su se trkali isti taj Fiat i pobjednik dizel klase BMW 330d, i opet je mali Uno bio brži.
Sveukupni pobjednik dana je Marko Palijan, u već spomenutom Fiatu Unu Turbu.

U klasi stylinga i db draga je također bilo raznovrsnih i odličnih auta. Detaljniji podaci o učesnicima i njihovim vozilima se mogu pronaći na stranici organizatora www.auto.ba, a na istoj stranici će biti objavljeni i pobjednici u svim klasama.


Priredio(la): Tuzlarije