SPORTARIJE

28.09.2005.
Nakon sjednice Izvršnog odbora NSBiH
Nacionalni ključ za sudije


Listi arbitara posvećeno više pažnje nego reprezentaciji

Novo Panić, Rusmir Mrković i Siniša Zrnić su ostali na A listi međunarodnih sudija iz BiH pošto je Izvršni odbor Nogometnog saveza zaključio da "nije bilo razloga da se mijenjaju" premda se za ime jednog od njih, Mrkovićevo, veže i najveći sudijski slučaj ove sezone - utakmica Orašje - Čelik.
Rasprava o sudijama prekjučer je trajala satima. Reda radi, A reprezentacija BiH dobila je pohvale, a onda su se članovi počeli "hvatati za vratove" oko toga ko će na listu arbitara, što je očigledno najozbiljnije pitanje u našem fudbalu.

Kompromisno rješenje

- Bilo je ružno. Sudijama i normama posvećuje se više pažnje nego činjenici da reprezentacija može otići na SP - rekao je nakon sjednice član Izvršnog odbora Mirsad Ibrišimbegović.
Kako je uopće usvojena lista i zašto na njoj uvijek mora biti zastupljen nacionalni ključ? Zašto uvijek mora biti jedan ovaj, jedan onaj i jedan treći? To se pita i drugi član Odbora Avdo Mešić.
- Svako hoće nekog svog, to je uvijek tako. Ne može se drugačije do kompromisa. Da se ja pitam, nikada ne bi bio upotrijebljen nacionalni ključ. Stavio bih najbolje, pa makar bili Indijanci - mišljenja je Mešić.
Tako će reći i svi ostali, ali će ključ i dalje ostati.
Nacionalni balans je, dakle, zastupljen i pri izboru rezervi za A listu (Vladimir Dominković, Robert Zrilić i Midhat Arnautović) koje mogu dobiti epitet FIFA sudija samo u slučaju da Međunarodna asocijacija odluči podariti BiH dodatna mjesta na listi.

Šta je s kvalitetom?

Ista je stvar i s arbitrima za B listu. Na popisu su Mujo Tutun i Edin Selimović, pa Mato Stanić i Drago Čule te Miroslav Mirić i Goran Lepir. Sve je jednako i na listi sudija za mali nogomet: Izvršni odbor prošli su Mevludin Efendić, Slavko Zovkić i Dragan Skakić.
A šta je s kvalitetom? Da li su članovi Izvršnog odbora toliko mudri i sposobni da listu naših zaista najboljih sudija naprave tako da "sasvim slučajno" bude zastupljen i nacionalni ključ? Ili je, ipak, u pitanju nešto drugo?

M. TANOVIĆDo norme iz tri pokušaja

Sudijskim prljavštinama u NSBiH nema kraja. Izdvojit ćemo jednu - četvorica sudija koja su dva puta padala na testiranjima, dobili su priliku da polože normu iz trećeg pokušaja. To su Davor Ristović, Nikola Ješanović, Ibrahim Hasanbegović i Enver Vilogorac.
Ostalo je neriješeno i kako to da prilikom usvajanja liste sudija za Premijer ligu nema onih koji su zauzeli prva mjesta u entitetskim ligama, a što pravilnici nalažu.

Kako bratu poslati kontrolora?

Kada je riječ o sudijskim temama, ostaje jedno veliko pitanje - do kada će Predsjedništvo NSBiH birati kontrolore za utakmice? U Evropi to niko ne radi, a i u pravilnicima Saveza jasno stoji da je to zadatak Sudijske komisije.
Valjda je jasno zbog čega je uvedena ta praksa kod nas: predsjednik NSBiH Iljo Dominković tako svom bratu Vladimiru može poslati nagodnog kontrolora, spremnog da mu podari lijepu ocjenu, a onda sve loše i korumpirane sudije zahvaljujući lijepom prosjeku mogu doći na rezervnu listu FIFA sudija.
I ostali članovi sigurno tu mogu pronaći svoj interes, ali pitanje je do kada će se to tolerisati i da li u Predsjedništvu Saveza mogu sjediti ljudi koji svjesno i na očigled svih krše pravila radi sopstvene (klupske) koristi.(Avaz)

Priredio(la):