SPORTARIJE

14.10.2005.
BH Fanaticosi po povratku u Sarajevo
Preživjeli smo linč na Marakani
Povrijeđeno i 6 navijača tuzlanskih ˝Fukara˝

Zahvaljujući najviše neopisivoj hrabrosti, oko 1.000 Bosanaca i Hercegovaca uspjelo se suprotstaviti naletima razularene gomile i izbjeći linč u Beogradu u srijedu navečer.
Iako su se jedva izvukli iz glavnog grada SCG i putovali cijelu noć, pedesetak članova BH Fanaticosa, od kojih većina sa vidnim povredama, više od jednog sata čekalo je jučer na Sarajevskom aerodromu avion sa našim nogometašima i stručnim štabom.

Beogradski horor

- Do stadiona je sve bilo uredu, možda i zbog činjenice da su se uz policijske patrole kretali i novinari Reutersa te CNN-a. Na Marakanu smo ušli u 18.15 sati, a napustili je tek oko ponoći. Ta nepuna četiri sata pamtit ću do kraja života.
Gađali su nas topovskim udarima, kamenjem, komadima asfalta i betona, kovanicama... Preživjeli smo linč u Beogradu - rekao je Izudin Bećirčić Zenga, predsjednik BH Fanaticosa u našoj zemlji.
On je jedan od nekoliko desetina naših navijača koji su povrijeđeni u srijedu navečer.
- Zaradio sam potres mozga i prijelom nosne kosti. U jednom trenutku pristalice SCG pokušale su kanalom doći do nas. Policija se pravila nevješta, dopustivši da krenu ka našoj tribini. Nismo se prepali, zbili smo redove, bili kao jedan i odbranili se.
Na drugi pokušaj nisu ni pomišljali. Po napuštanju stadiona pucano je na autobus Belays Boysa, ali srećom niko nije ranjen - dodao je Zenga.
Elvir Raščić je prvi čovjek BH Fanaticosa u dijaspori. Na ruci zavoj, na licu osmijeh.

Poput Hejsela

- Vjerujte, osjećamo se kao pobjednici. Sarajlije, Mostarci, Zeničani, Tuzlaci, mi iz dijaspore, svi smo bili jedinstveni. To nam je pomoglo da preživimo nešto što je po mnogome podsjećalo na tragediju na Hejselu.
Sve je bilo izrežirano. Za razliku od Koševa, na Marakani nije bilo zaštitne mreže. Nekoliko njihovih navijača našlo se čak na krovu stadiona odakle su mogli birati koga će pogoditi. Snagu da izdržimo davali su nam naši igrači, pogotovo kapiten Sergej Barbarez, koji je u nekoliko navrata protestirao tražeći od sudije da ne žmiri pred sramotnim dešavanjima na tribinama - kazao je Raščić.
Oko 12 sati iz hola aerodromske zgrade pojavili su se selektor Blaž Slišković, Elvir Bolić, Ninoslav Milenković, Vedin Musić, Džemo Berberović...
Dočekani su pjesmom povrijeđenih, izvrijeđanih, popljuvanih, ali ne i poniženih navijača.

Uvrede i kod ljekara

Zeničanin Almir Abdulah pogođen je flašom u prsa i kamenom u leđa. Pokleknuo je tek kada ga je kovanica od 20 dinara (mnogo veća od bilo kojeg bh. novčića) pogodila u glavu.
- Više od udaraca bole me neljudske izjave dvojice medicinskih tehničara, potpuno nezainteresiranih da nam pomognu. Štaviše, povrijeđenima su "savjetovali" da uzmu taksi - ogorčen je Abdulah.

Džanić: Ponosna sam

Među našim navijačima bila je i Prijedorčanka Devleta Džanić, trenutno nastanjena u Švedskoj.
- Ponosna sam na sve one koji su bodrili našu reprezentaciju u Beogradu. Ne kajem se što sam prisustvovala utakmici. Nijednog trenutka nisam se bojala za svoju sigurnost. Bila sam okružena sjajnim momcima, a spodobe sa kokardama nisu nam mogli ništa uraditi više nego što su činili od 1992. do 1995. godine - riječi su Devlete Džanić.(avaz)

Samo su nedostajale puške!

Šestorica tuzlanskih navijača, pripadnika Fukara, povrijeđena su na stadionu Crvene zvezde.
-Bilo je zaista mučno gledati kako je našoj dvojici navijača eksploziv raznio dijelove šaka. Ništa nas bolja situacija nije čekala po okončanju utakmice, kada su nas ponovo kamenovali i razbili autobuse. Ovo je zaista velika sramota - komentar je vođe navijača tuzlanske Slobode Sulejmana Dorića koji je sinoć dao izjavu za Televiziju Tuzlanskog kantona.

Dorić je također rekao da su naši navijači čim su ušli na stadion, bili zasuti kamenicama. Naši navijači jesu čupali stolice na Marakani ali da bi se zaštili od silnih kamenica. Također tokom čitavog meča na nas su bacane "bombe" koje do sada nismo vidjeli na tekmama.

Većinu transparenata koja smo imali policija nam je oduzela, dok su se na tribinama na Marakani vidjeli četnički transparenti između ostalog i transparent sa natpisom "Nož, žica, Srebrenica" - riječi su Dorića.

Gledaoci sinoćnjeg dnevnika bili su u prilici da čuju i razgovor novinarke FTV-a sa doktoricom iz Beograda koja je kazala citiramo "radi se o lakšim tjelesnim povredama navijača", na upit novinarke FTV-a da li vi pod lakšom tjelesnom povredom smatrate frakturu lobanje, povredu kičme, raznesenu šaku? doktorica iz Beograda je i dalje ponavljala kako se radi o lakšim tjelesnim povredama.

Režiser jučerašnje utakmice svjesno je izbjegavao prikazivanje nemilih scena na Marakani.

Navijači BiH na petlji (Šički Brod)









Marakana, navijači iz Šekovića



Marakana, navijači iz Bijeljine



BiH navijači na tribinama





Priredio(la):