SPORTARIJE

17.10.2005.
Pregled pisanja dnevnog lista "Sport" u vezi utakmice na Marakani
Nove slike objavljene u emisiji FTV-a "60.minuta"

Utakmica u Beogradu nije smjela ni početi

Nemile scene sa Marakane, koja je u srijedu naveče umjesto sportske pozornice bila poprište krvoprolića, još uvijek obilaze svijet.

U očekivanju konačnog stava dispiplinske komisije organa FIFA koji će staviti tačku na "Slučaj Beograd", kontaktirali smo Mehmeda Spahu, koji je član Displinske komisije kuće svjetskog fudbala.

- Kad Komisija bude raspravljala o "slučaju Beograd", najverovatnije neću učestovavti u radu. Može se desiti da neću biti ni pozvan na tu sjednicu, jer njoj ne trebaju uvijek prisustovavati svi članovi. S druge strane, i ukoliko dobijemo poziv, kada na dnevni red dođe tačka, moraću izaći iz prostorije u kojoj se bude održavala sjednica - objašnjava Spaho.

Činjenice

- Naš Savez FIFI treba dostaviti sve činjenice pod kojim uslovima se igrao meč - od transparenata, do klicanja raznim zločincima. Rezultatski se neće ništa promjeniti - kaže Spaho.

Pisma čitalaca

Navijačka grupa Fanatikosi iz Brčkog pozvala je predstavnike policije Brčko distrikta da objave puna imena svih prekršitelja javnog reda i mira nakon utakmice SCG i BiH.

Je li normalno da na Westfalenu stoji "Knife, Wire, Auswitz?"

Igra se nogometna utakmica (odlučujuća za odlazak na SP): Njemačka - Izrael u Berlinu i vidite transparent "Knife, Wire, Auswitz"?. Šta mislite kako bi FIFA reagovala na takvo nešto? upitao se čitatelja "Sporta" Samer.

Potrebna veća briga političara

Našim hrabrim momcima nemamo šta prigovoriti. Dali su sve od sebe i sad im više nego ikad treba naša podrška.

Bh. tim je ekipa koju krasi zajedništvo. Zato što oni grade sve ono što mi priželjkujemo: da u našoj državnoj selekciji igraju i Grujić iz Banja Luke, i Grlić i Papac i Bartolović i Musić i Braco i Barbarez i mnogi drugi, iz svih krajeva domovine, bez obzira kako se zovu.

Onima koji su odgovorni za budućnost ovog sporta, političarima koje smo mi birali, želim reći da do sada nisu pokazivali dovoljno brige za naše momke, da ne govorim o tome kako im nisu obezbjedili osnovne materijalne pretpostavke za ono što što mi od naših reprezentivaca očekujemo. To se mora promjeniti u suprotnom njih treba mijenjati u što skorije vrijeme, ističe Osman Kozlić iz Tuzle.

Savez i navijači zajedno skupljaju nalaze

Generalni sekretar N/FSBiH Munib Ušanović i vođa Bh.Fanatikosa Izudin Bećričić izdali su zajedničko saopštenje za javnost.

- Savez Bh. fanatikosi i ostali navijači koji su bili u Beogradu do kraja će biti zajedno u istrazi pravde, stoji u saopštenju koje su potpisali Ušanović i Bećirčić.

U što kraćem roku Savez će, u koodrinaciji sa vođama Bh.fanatikosa za BiH Bećirčićem i organima bezbjednosti, prikupiti sve moguće informacije te obavijestiti javnost, FSSCG, FIFA i UEFA.

Svi smo svjedoci da su navijači SCG prvi napali navijače iz BiH iz kanala, te prvi bacili baklju na naše pristalice, koja ja vrećanea izvan sektora u kojem su bili navijači BiH.

Nakon toga došlo je do čupanja stolica, s tim da su navijači iz Bih to činili uglavnom da se zaštite od raznih vrsta tvrdih predmeta i eksplozivnih sredstava, ali i od fizičkog kontakta sa dijelom navijača SCG, koji su do njih došli iz kanala koji razdvaja atletsku stazu i gledalište, pojasnio je Ušanović na Hayatu.

Savez već prikuplja obilnu medicinsku dokumentaciju, filmove i slike sa nemilog fašisoidnog događaja na Marakani.

Navodno, zvanična lica iz FIFA dostavila su našem savezu zahtjev da pošalje svu potrebnu dokumentaciju i poslali su dokument u kome stoji da je na utakmici SCG-BiH povrijeđeno četiri navijača iz BiH i sedam navijača iz SCG.

Nove slike četničkog divljanja navijača iz SiCG i Republike Srpske.

Povrijeđeni navijači Bosne i Hercegovine

Bez komentara

(sport/t.z.)

Priredio(la):