SPORTARIJE

29.07.2014.
Aero klub ˝Tuzla˝
Foto priča: Prvi samostalni letovi Mirne Delalić i Ćazima Čamdžića

Nova generacija pilota jedrilica u Aero klubu Tuzla školovanje je započela u februaru ove godine. Nakon teorijskih ispita, koje su kandidati sa uspjehom položili, juni i juli su bili rezervisani za letačku obuku sa prvom grupom polaznika obuke u 2014. godini, koju je provodio instruktor letenja Meho Emkić, uz stručni nadzor instruktora letenja Mirze Sinanovića.

Letačka obuka se provodila u dane vikenda, a najljepši momenti obuke su bili u nedjelju, 27.07.2014 godine, kada su naša kolegica Mirna Delalić i kolega Ćazim Čamdžić prvi put samostalno letjeli na jedrilici Blanik L-13. Prvo samostalno letenje, odnosno laširanje, je najvažniji događaj u letačkoj karijeri svakog pilota i taj let se pamti cijelog života.Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Škola letenja Aero kluba Tuzla je tokom proteklih nekoliko dana bila domaćin i kolegi iz Aero kluba Bihać, Ibrahimu Topiću, koji je u Aero klubu "Tuzla" uspješno završio letačko osposobljavanje u akrobatskom letenju na jedrilici Blanik L-13, čime je stekao sve neophodne zakonske uslove za polaganje ispita za instruktora letenja pilota jedrilice.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Sezona još nije gotova, slijedi nastavak obuke za ostalih šest polaznika, nastavak letačkog osposobljavanja za pilote ranije generacije, u cilju sticanja uslova za polaganje ispita za dobijanje Dozvole pilota jedrilice, kao i održavanje visokog nivoa osposobljenosti za sve pilote u Klubu.

Fotografije i tekst: Aero klub "Tuzla"

Priredio(la):