SPORTARIJE

06.11.2014.
Okončana Premijer liga BiH u biciklizmu
˝Zmaj˝ zaključio sezonu sa najviše trofeja
Tuzlarije


Okončana je Premijer liga BiH u biciklizmu, okarakterisana ove godine sa izuzetno malo trka koje su ispunjavale uslove za ovo najviše državno takmičenje, što je najbolji pokazatelj u kakvom se stanju nalazi bosanskohercegovački biciklizam. Ipak, bez obzira na dugu a siromašnu sezonu, BK Zmaj od Bosne opet je dokazao svoju premoć u ovom sportu, zaključivši sezonu sa najviše trofeja u konkurenciji svih bh. klubova.

Ono što predstavlja izuzetan uspjeh za ´Zmajeve´ jeste činjenica da je Dragiša Jović u kategoriji elite osvojio naslov prvaka, isto kao i BK Zmaj od Bosne u ekipnoj konkurenciji.

Inače, po kategorijama, pozicije osvojene u Premijer ligi BiH su:

Tuzlarije
Dragiša Jović
- Kategorija Elite, u pojedinačnom poretku 1. mjesto pripalo je Dragiši Joviću (BK Zmaj od Bosne Tuzla), 2. mjesto Đulagi Trejiću (BK Mostar) i 3. mjesto uzeo je Dragutin Bošnjak (BK Mostar). U ekipnom poretku na 1. mjestu je BK Zmaj od Bosne (Tuzla), na 2. BK Mostar a na 3. BK Jedinstvo.
U ovoj kategoriji plasirali su se i drugi ´Zmajevi´ i to: Edin Zelić (6.), Rijad Bahtić (7.) i Sead Mujačić (8.)

- Kategorija U23, u pojedinačnom poretku 1. mjesto je pripalo Josipu Čerkezu (BK Mostar), 2. Muji Kurtoviću (BK Mostar) i 3. Mensuru Čoriću (BK Zmaj od Bosne). U ekipnom poretku 1. mjesto pripalo je ekipi BK Mostar, 2. BK Zmaj od Bosne i 3. BK Sumit Banja Luka.
U ovoj kategoriji ispred BK Zmaj od Bosne Tuzla 6. mjesto zauzeo je Miloš Dragičević.

- Kategorija Juniori, u pojedinačnom poretku 1. mjesto zauzeo je Muhamed Liha (BK Bihać), 2. mjesto Faris Delić (BK Bihać) i 3. mjesto Željko Damjanović (BSK Banja Luka). U ekipnom poretku 1. mjesto zauzela je ekipa BK Bihać, 2. mjesto BSK Banja Luka i 3. mjesto BK Zmaj od Bosne Tuzla.
U ovoj kategoriji ispred BK Zmaj od Bosne Tuzla 6. mjesto zauzeo je Hamdo Halilović te 9. mjesto Emir Gazibegović.

- Kategorija Masters, u pojedinačnom poretku, 1. mjesto zauzeo je Hajrudin Trle (BK Zmaj od Bosne Tuzla), 2. mjesto Zoran Mališić (BK Power Sarajevo) i 3. mjesto Zoran Tadić (BK Mostar). U ekipnom poretku, 1. je BK Zmaj od Bosne Tuzla, 2. BK Power Sarajevo i 3. BK Mostar

- Kategorija Veterani, u pojedinačnom poretku 1. je bio Mirsad Čizmić (BK Krajina Cazin), 2. Damir Mehikić (BK Zmaj od Bosne Tuzla) i 3. Safet Talam (BK Zenica). U ekipnom poretku 1. mjesto pripalo je ekipi BK Zenica, 2. BK Krajina Cazin i 3. BK Zmaj od Bosne Tuzla.
U ovoj kategoriji ispred BK Zmaj od Bosne Tuzla 4. mjesto zauzeo je Huso Salihović .

Navedenim rezultatima BK Zmaj od Bosne je, osim najznačajnije titule – najuspješnijeg kluba u kategoriji elite uz prvo mjesto Dragiše Jovića u ovoj kategoriji.

"Objektivno smo zadovoljni jer smo postigli veliki uspjeh i tako nastavili kontinuitet rezultata koji BK Zmaj od Bosne smješta u vrh bh. Biciklizma. Međutim, nezadovoljni smo sa mnogo drugih okolnosti i činjenica, kao što je ta da mnogi klubovi učestvuju u trkama Premijer lige BiH dok sa druge strane ne organizuju trke koje se mogu bodovati već se posvećuju organizaciju nekih manifestacija. Ova sezona bila je izuzetno oskudna po pitanju trka koje su se vozile za Premijer ligu BiH a i one koje su se vozile ili su bile prolongirane, kao što se desilo sa obje trke koje smo mi organizovali, dok su neke, koje su se održale, bile uskraćene za dolazak značajnog broja biciklista i klubova, jer su poplave u majskom periodu onemogućile i sam odlazak kao što je to bio slučaj sa trkom voženom u Mostaru"; rekao je Hajrudin Trle, sportski direktor, trener i aktivni vozač kluba, te dodao:

"Osim ovih nabrojanih problema sa kojima smo se suočili u protekloj sezoni, tu je i sve gore stanje po pitanju finansiranja i podrške klubovima, o čemu smo već mnogo puta govorili. BK Zmaj od Bosne uspio je ´preživjeti´ i okončati ovu sezonu i to izuzetno uspješno, te organizovati dvije međunarodne trke – isključivo zahvaljujući predsjedniku kluba gdin Nedžadu Aščeriću, zatim Umel – Dalekovodmontaži doo Tuzla, BH Telecom-u, NLB banci, Općini Tuzla, VGT Osiguranju, Off-setu i caffe baru Sidney. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i medijima koji su nam davali podršku tokom protekle sezone", zaključio je Trle.Press BK Zmaj od Bosne

Priredio(la):