SPORTARIJE

28.11.2014.
Centar za sport UNTZ
Održan međunarodni nogomentni turnir

Dana 27.11.2014. godine Centar za sport Univerziteta u Tuzli u saradnji sa Unijom studenata Univerziteta u Tuzli i Univerzitetskim sportskim društvom povodom obilježavanja 38 godina rada i postojanja Univerziteta u Tuzli dana organizovali su „Međuunivetzitetski malonogometni turnir“.

Tuzlarije
Tuzlarije


Na ovom turniru učešće su uzeli malonogometne selekcije univerziteta i to:

• Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru,
• Sveučilište u Mostaru,
• Univerzitet u Banjaluci,
• Univerzitet u Sarajevu,
• Univerzitet u Istočnom Sarajevu,
• Univerzitet u Tuzli.


Tuzlarije


Tuzlarije


Nakon odigranih 9 utakmica u dvije grupe, u prvoj polufinalnoj utakmici su se sastale selekcije Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta u Sarajevu. Rezultat 1:1 donijeo je izvođenje penala gdje su studenti Sveučilišta u Mostaru odnijeli konačnu pobjedu rezultatom 4:2.
Penali su takođe presudili i u drugoj polufinalnoj utakmici između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Bihaću. Studenti Univerziteta Istočno Sarajevo rezultatom 3:0 su druga ekipa koja se plasirala u finale.

Tuzlarije


Tuzlarije


Za treće mjesto snage su odmjerili studenti Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bihaću, nakon regularnog dijela igre rezultat 5:5 je pružio šansu objema ekipama da penalima dođu do pobjede. Univerzitet u Sarajevu je imao više sreće i rezultatom 7:5 došao do trečeg mjesta.

Tuzlarije


Finalisti ovog turnira Sveučilište u Mostaru i Univerzitet Istočno Sarajevo su prestavili zavidnu nogometnu tehniku i taktiku. U drugom poluvremenu selekcija Sveučilišta u Mostaru je uspjela pronaći slabu tačku protivnika i savladati rezultatom 5:1.

Konačni poredak bi izgledao ovako:
1. Sveučilište u Mostaru
2. Univerzitet u Istočnom Sarajevu
3. Univerzitet u Sarajevu
U okviru turnira održan je radni sastanak na kojem su prisustvovali profesori i predstavnici Unija studenata gostujućih Univerziteta/Sveučilišta na kojem su predstavnici Centra za sport Univerziteta u Tuzli predložili incijativu za formiranje studentske malonogometne lige u akademskoj 2014/2015. godini u kojoj bi učestvovali svih osam javnih Univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Svi prisutni nisu krili oduševljenje prezentiranim projektom, uz određene primjedbe i sugestije donešen je zaključak da se projekat „ Međuuniverzitetska malonogometna liga na nivou BiH“ podigne na još jedan veći nivo tj. da se delegira kao tačka dnevnog reda na nekoj od narednih sjednica Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine.

Na takav način bi projekat trebao naiči i na institucionalnu podršku svih javnih Univerziteta
Ovo je jedinstvena prilika da Univerziteti širom Bosne i Hercegovine pridonesu oživljavanju sportskih aktivnosti među studentima, razvoju i unaprijeđenju rekreativnog i amaterskog sporta, te povezivanju i saradnji svih javnih Univerziteta. Ovakvim aktivnostima ističemo vrijednosti koje potiče sport, poput timskog duha, solidarnosti, tolerancije.

Priredio(la): Centar za sport