SPORTARIJE

21.11.2014.
Radničko sportsko društvo Sloboda navršava 95 godina

2014. godine navršava se 95 godina uspješnog rada i postojanja Radničkog Sportskog Društva "SLOBODA" Tuzla, ovim jubilejom se može pohvaliti vrlo mali broj sportskih kolektiva i klubova na ovdašnjim prostorima a i šire. Društvo je iznjedrilo na hiljade uspješnih sportista, trenera i sportskih radnika. Ostvareni su zavidni sportski rezultati članica, koje su izrasle u uzorne sportske kolektive.

Tuzlarije


Radničko Sportsko Društvo Sloboda stvarano je mukotrpno, opstalo je u vrijeme četiri režima i društvena uređenja te u vihoru dva teška rata. Ponekad se moralo mijenjati i ime da bi opstalo ali nikad nisu promijenjeni osnovni postulati društva, a to su: sloboda, pravda, čast, patriotizam i čvrsta veza sa širokim narodnim masama.
Ovo društvo bilo je i ostalo okosnica razvoja tuzlanskog, ali i sporta cijele BiH. Bili smo i ostali najbolji sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini, svi naši klubovi se takmiče u najvišem rangu takmičenja, naši sportisti su pronijeli slavu "Slobode“ Grada Tuzle a i cijele Bosne i Hercegovine.

Od 1960. godine najuspješniji sportisti Tuzle proglašavani su 53 puta, a od toga 32 puta najbolji su bili članovi „Slobodine“ sportske porodice. Nesmijemo zaboraviti da clan Slobodinog kolektiva gosp. Zlatan Sarčević proglašen za sportistu stoljeca Grada Tuzle.

Danas u porodici udruženih sportskih klubova i sekcija Radničkog Sportskog Društva egzistira petnaest sportskih kolektiva:

Atletski klub "Sloboda Tehnograd"
Bokserski klub "Sloboda"
Fudbalski klub "Sloboda"
Hrvački klub "Sloboda"
Karate klub "Sloboda"
Klub ritmičke sportske gimnastike "Sloboda"
Kuglaški klub "Sloboda"
Muzička sekcija - Tamburaški orkestar "Sloboda"
Omladinski košarkaški klub "Sloboda"
Omladinski pogon "Sloboda 1919"
Plivački klub "Sloboda"
Rukometni klub "Sloboda Solana"
Tenis klub "Sloboda"
Tuzlanski šahovski klub "Sloboda"
Ženski odbojkaški klub "Sloboda Tuzlafarm"

Utvrđivanjem historijskih tokova razvoja Radničkog Sportskog Društva "Sloboda" Tuzla ustanovljeno je da 30. novembar 1919 se bilježi kao dan osnutka društva. Nogometaši i tamburaši svo vrijeme bili su i ostali okosnica RSD "Sloboda“, pa danas FK Sloboda i Muzička sekcija, odnosno, Tamburaški orkestar Sloboda, također slave 95-godišnjicu postojanja.

Ako se uspjeh jednog društva između ostalog mjeri po rezultatima njegovih članica, onda se RSD "Sloboda" Tuzla, pored svega što ga je već devet i pol decenija krasi, ima čime pohvaliti.


Radničko sportsko društvo „Sloboda“ Tuzla
Priredio(la):