SPORTARIJE

08.02.2006.
Posudjeni stupci - Srijedom u sridu
Stranci guše budućnost
Piše: Miro Petrović

To što je trenera Joška Vulića zaboljela neka stvar, pa je Josipu Sesaru dao vizu za svlačionicu, a bivši košarkaš Cibone VIP osjetio iste bolove među preponama, pa poslušao trenera, može biti lokalni problem samo Širokog Eroneta, ali i ne mora. Ovisno o tome hoće li Sesaru dati nogu ili će ga zarad viših klupskih ciljeva amnestirati od nesportskog poteza, znat će se što u daljem raspletu sezone želi uprava širokobriješkog kluba.
Ono što je prepoznatljivo za politiku toga kluba, svakako je stalno angažiranje stranaca kako bi zadovoljili goleme apetite i igrali u ligama višim od domaće. Silni se novci troše za dovođenje Amera od kojih neki ne skončaju niti dva mjeseca u klubu, a dovode se novi.
Angažiranje košarkaša iz inozemstva za ispunjenje trenutačnih prohtjeva klubova, međutim, nije konstanta samo Širokog Eroneta. Sarajevski se studenti diče posjetom u Goodyear ligi, ali publika rijetko na parketu zamijeti novog, mladog domaćeg igrača, jer su skoro sve "dođoši". Nema kluba niti u Ligi do 8 bez barem dva - tri starija košarkaša dovedena iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore ili Amerike. Najčešće su to drugorazredni košarkaši zbog čije minutaže talentirani podmladak nikako da dočeka svojih pet minuta.
Svojedobno je trener Sloboda Dite Boro Đaković, upozoravao da BiH ostaje bez košarkaške sive mase i da se zbog perspektive ovog sporta, a time i reprezentacije, mora zaustaviti priliv isluženih stranih košarkaša kako bi se forsirale vlastite snage. "To mora biti strategija a ne politika kratkog daha", sugerirao je Đaković. Nitko se nije ni počešao, a loša praksa se dinamizira, a na žalost, u tome prednjače dva vodeća kluba u državi. Kada se u reprezentaciji izvrši smjena generacija vidjet će se efekti takve katastrofalne politike. Niti će klubova, a niti reprezentacije BiH biti igdje u značajnim europskim natjecanjima. Sve dok neke ljude bude boljela ona stvar za - košarkaško sutra! - stoji u komentaru objavljenom u zagrebačkom "Večernjem listu".

Priredio(la): Tuzlarije