SPORTARIJE

15.04.2015.
Ensar Hajder: Novi rekordi, olimpijske norme, sponzor i medalja na Njemačkom državnom prvenstvu
Tuzlarije


Ensar Hajder je sa svojim klubom SG Esen proteklog vikenda nastupio na Njemačkom državnom prvenstvu u plivanju koje je održano u Berlinu. Na prvenstvu je učestvovalo oko 900 takmičara po čemu je to bilo jedno od najmasovnijih njemačkih prvenstava do sada.

TuzlarijeZbog obaveza na fakultetu naš plivač nije plivao sve trke u svojim disciplinama. Kako je napomenuo, u zadnjem je semestru studija medicine i prioritet mu je da očuva prosjek od 9.7, te je zbog toga plivao samo utrke 200 mješovito, 200 slobodno i štafetu 4x100m mješovito (kraul).

U utrci 200 mješovito Hajder je u finalu isplivao naš novi državni rekord, ispunio normu za svjetsko prvenstvo u Kazanu ove godine, te B-olimpijsku normu za Rio 2016. godine. Oborio je za 6 desetinki i svoj rekord koji je plivao na evropskom prvenstvu u Berlinu prošle godine. U ovom finalu je bio gotovo 3 sekunde brži nego 2012. na Olimpijadi u Londonu, te 1, 3 sekunde ispod B-olimpijske norme.

I u trci 200 kraul Hajder je isplivao novi državni rekord, normu za SP i olimpijsku normu tako da godinu dana pred OI ima isplivane dvije OI norme. Rekord, kojeg je držao, popravio je za 4 desetinke.

Sa štafetom SG Esena osvojio je titulu njemačkog prvaka. U štafeti je plivao kraul te je kao zadnji plivač uspio održati razmak između sebe i svjetskog prvaka Paula Biedermanna, te drugih njemačkih olimpijaca. Ovo je već 10-ta medalja koju je Hajder osvojio na njemačkim prvenstvima.

- Zadovoljan sam ovogodišnjim uspjesima u bazenu ali još nisam došao ni na domak svog maksimalnog potencijala. Nastavit ću raditi, a rezultati će doći. Ove godine još ulažem jako puno truda i vremena u studij ali naredne godine ću se moći malo više posvetiti plivanju, te očekujem tada još bolje rezultate, kaže Hajder.

Napomenimo i to da Hajder, zahvaljujući rezultatima, ima novog sponzora. To je firma "Speedo", jedna od vodećih plivačkih kompanija u svijetu, poznata i po tome što je bila glavni sponzor Michael Phelps-u, najtrofejnijem olimpijcu svih vremena. Hajder je sada član "Team Speedo Germany".

Priredio(la):