SPORTARIJE

25.05.2015.
Danas iz Srebrenika starta ˝1. Memorijalni maraton - Kapija 2015˝
Tuzlarije


Danas (25. maja 2015.) sa početkom u 14:00 sati, ispred zgrade Opštine Srebrenik krenuće “1. Memorijalni maraton – Kapija 2015”. Učesnici maratona će istrčati dionicu od 35, 6 km na relaciji Srebrenik Tuzla, a ispratit će ih učenici osnovnih i srednjih škola opštine Srebrenik.

U Tuzli, na Slatini kod Srednje ekonomske škole, maratonce će dočekati učenici i učenice osnovnih i srednjih škola, te svi ostali koji su zainteresovani da na ovakav način obilježe 20-godišnjicu stradanja na Kapiji, odakle će svi zajedno trčati prema spomeniku Kapija gdje će se odati počast stradalima.

Cilj maratonske trke je skretanje pozornosti javnosti na stravičan događaj koji se desio u Evropi u XX vijeku, te podići svijest o važnosti sjećanja i suočavanja sa prošlošću kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek pate i dvadeset godina nakon što se desio stravičan masakr na nedužnom omladinom grada Tuzle.
Poseban cilj trke je da kroz ovakve sportske aktivnosti doprinesemo podizanju svijesti mladih o važnosti tolerancije, poštovanja prema drugima i različitostima, čime je Grad Tuzla dosada i pokazao.

Prema protokolu predviđene su sljedeće programske aktivnosti:

14:00 h – Start trke u Srebreniku - Učesnici na ispraćaju: načelnik Općine Srebrenik gosp. Nihad Omerović i učenici osnovnih i srednjih škola.
Maratonci iz Hrvatske i BiH trče od Srebrenika do Tuzle sa ciljem na Kapiji

17:30 h – Doček maratonaca kod Ekonomske škole gdje će se maratoncima priključiti učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i rekreativci grada Tuzle

18:00 h - Gradonačelniku Tuzle, gospodinu Jasminu Imamoviću, uručiti će se majica “1. Memorijalni maraton - Kapija 2015”” kao simbol tolerancije, humanosti i solidarnosti, koji će zajedno sa učesnicima maratona i udruženjem roditelja ubijene I nastradale djece “25. maj Kapija” položiti cvijeće.
Učesnike maratona kod Kapije će dočekati članovi Udruženja studenata “Medicus” koji će svim zainteresovanim mjeriti pritisak, puls, nivo šećera u krvi i odrediti BMI.

Učesnici maratona su: Atletski klub “Sloboda – Tehnograd”, Udruga “Glasnici istine – hrvatski maratonci”, Udruga branitelja liječenih od PTSP Virovitičke podravske županije, Atletski rekreativni klub “ Rekreativci Tuzla”, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, učenici osnovnih i srednjih škola sa područija Tuzlanskog kantona, članovi Udruženja studenata “Medicus”, student i studentice Univerziteta u Tuzli, građani i građanke Tuzlanskog kantona.

Tehnički organizator Memorijalnog maratona – Kapija 2015. je Atletski klub “Sloboda – Tehnograd, a pokrovitelj Grad Tuzla.


Direktorica:
Kada Delić-Selimović

Priredio(la):                

smrtovnice