SPORTARIJE

21.07.2015.
Sinoć ispred stadiona Tušanj:
Sportisti Specijalne olimpijade BiH otputovali na Ljetne olimpijske igre
Tuzlarije


Sinoć u ponoć iz Tuzle su krenuli predstavnici Specijalne olimpijade BiH koji će učestvovati na Ljetnim olimpijskim igrama koje će se od 25. jula do 02. augusta održati u Los Angelesu. Ispred stadiona Tušanj delegacija Specijalne Olimpijade BIH se uputila prema beogradskom aerodromu odakle se letom u 7:20 preko Zuriha i New Yorka uputila u Los Angeles.

Specijalnu olimpijadu BiH će predstavljati 20 sportista koji će se takmičiti u atletici, plivanju, stonom tenisu i ženskom unified nogometu. Pored takmičara u sastavu reprezentacije je 6 trenera, 1 ljekar i dvoje iz rukovodstva.

Tuzlarije


Po dolasku u Los Angeles delegacija Specijalne olimpijade BIH će boraviti u gradu Fullertonu do 24 jula, odakle se u večernjim satima preseljava u olimpijsko selo USC gdje će biti smješteni atletičari, plivači i stonoteniseri, te olimpijsko selo UCLA gdje će biti smještena ženska nogomentna reprezentacija.

Ceremonija otvaranja Ljetnih olimpijskih igara predviđena je za 25. juli u 18:00 sati, a Igre će svečano otvoriti predsjednik SAD-a gospodin Barack Obama. Otvaranju će prisustvovati i veliki broj predsjednika država zemalja učesnica.

Specijalna olimpijada BIH će u okviru ceremonije otvaranja imati i svog Specijalnog promotora g-dju SEMIRU HOFFMANN – humanitarku koja radi sa osobama sa autizmom.

Prva takmičenja na Ljetnim olimpijskim igrama počinju u petak ujutro.

Specijalna olimpijada BiH je na Ljetne olimpijske ige otišla prije svega zahvaljujući Ministarstvu civilnih poslova BiH i Fondaciji Asmir Begović, kao i generalnom sponzoru BH Telecomu i Lutriji BiH. Odlazak u LA podržali su i Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Ministarstvo kulture sporta Kantona Sarajevo, Grad Tuzla, općina Lukavac, Aljezzera.

Izvršna direktorica:
Kada Delic-Selimović

Priredio(la):                

Osmrtnicama ba