SPORTARIJE

31.08.2015.
Gimnastički klub Tuzla - obavještenje
Upis djece u školu gimnastike i početak treninga
Tuzlarije


Poštovani roditelji, draga djeco, po već uhodanom rasporedu sa početkom školske godine Gimnastički klub Tuzla vrši upis novih polaznika u "ŠKOLU GIMNASTIKE". Škola gimnastike počinje sa radom od ponedjeljka 07.09.2014. godine. Najniža dobna granica za upis je od 3 godine starosti.

Ako odlučite dijete upisati u školu gimnastike, budite sigurno da ste izabrali jednu od najprimjerenijih aktivnosti njegovoj dobi, te ujedno jedan od najboljih sportova za djetetov svestrani rast i razvoj.

Voditelji aktivnosti su stručni voditelji/ce sa višegodišnjim iskustvom u radu sa djecom doc. dr. sc. Almir Atiković, Zerin Emić, prof., Sejad Dropić, prof.

U sklopu rada polaznicima su na raspolaganju slijedeći programi:

Tuzlarije


Roditelji zainteresirani za upis svoje djece mogu se javiti u prostorije kluba DTV Partizan Tuzla ili sadašnji Fakultet za tjelesni odgoj i sport na adresi 2. Oktobra broj 1, 75000 Tuzla. Treninzi se odvijaju u popodnevnim satima o čemu ćete detaljnije informacije dobiti prilikom dolaska u klub ili na kontakt telefone 061 830 730 ili 062 646 493.

Interes za ovaj bazični sport dosta velik, kako kod djevojčica tako i kod dječaka. Ističemo da je zbog malog kapaciteta dvorane ograničen broj djece koja se mogu upisati pa Vas molimo da nam se što prije obratite radi popunjenosti termina.

Didaktička sredstava koja se koriste u trenažnom procesu prilagođena su dobi djece. U načelu to su: polivalentne strunjače, različite penjalice, stalci, palice, švedske klupe, švedski sanduci, posebni sanduci i tuneli za puzanje i provlačenje, obruči, mini i velike trampoline, takmilarske sprave itd.

Uvažavajući ulogu porodice organizujemo i realizujemo različite vidove saradnje s roditeljima, a sve za dobrobit naših najmlađih. Saradnju s roditeljima ostvarujemo kroz:roditeljske sastanke, takmičenja, druženja sa roditeljima, izlete, javne i interne priredbe, upoznavanje sa vrhunskim sportistima grada Tuzle i Bosne i Hercegovine.

Kretanje je jedna od osnovnih potreba koje dijete mora zadovoljiti da bi se pravilnorazvijalo. U predškolskoj i mlađojškolskoj dobi vrlo je važno uključiti složenije i zahtjevnije vježbe poput SPORTSKE GIMNASTIKEkoje pomažu djetetu pri jačanju cijele muskulature, razvoju spretnosti i koordinacije(oko – ruka).

Tuzlarije


Budući da nakon ove faze djetetova razvoja dolazi polazak u školu, vrloje važan djetetov kondicijski status jer on pomaže i pri održavanju koncentracijeprilikom mirnog sjedenja u školi kao i kod nošenja teške školske torbe. Redovitimvježbanjem posebno SPORTSKE GIMNASTIKE utječemo na razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, a usporedos tim razvijaju se i zapažanje, percipiranje, predočavanje, mišljenje, mašta, pamćenjei dr. Time je motorički razvoj u velikoj korelaciji s intelektualnim razvojem djeteta.

Slabo razvijene motoričke i funkcionalne sposobnosti povlače za sobom sporost, nespretnost i nesigurnost u sebe, što koči radoznalost i usporava intelektualni razvoj djeteta. Redovito vježbanje u ŠKOLI GIMNASTIKEpruža brojne mogućnosti za obogaćivanje emocionalnog života djeteta. Odgovarajuće gimnastičke vježbe, igra i druženje bude ugodna raspoloženja, osjećajna stanja (vedrinu, zadovoljstvo, veselje, radost, oduševljenje, samopouzdanje, osjećaj životne radosti, optimizam). Pravilnim organiziranjem i usmjeravanjem tjelesne aktivnosti potiskuju se pojave društveno neprihvatljivog ponašanja (mržnja, zavist, umišljenost…).

Tjelesna aktivnost poput SPORTSKE GIMNASTIKE uveliko pruža mogućnost za razvoj moralnih kvaliteta, pozitivnih crta osobnosti i formiranja snažne volje i karaktera. Redovitim vježbanjem razvija se inicijativa, samostalnost, pouzdanost, upornost, odlučnost, točnost, preciznost, hrabrost, discipliniranost, savjesnost, prijateljstvo, solidarnost, potpomaganje, osjećaj dužnosti i odgovornosti, poštenje.

Dijete s drugom djecom komunicira kroz igru koja se odvija u niz motoričkih aktivnosti. Ako se ne zna penjati, puzati, provlačiti, skakati i sl., dijete se povremeno povlači iz skupine vršnjaka i prestaje se družiti. Ako pak ima dobro razvijenu motoriku brzo će se uključiti u igru s drugom djecom i zadovoljiti potrebu za druženjem.

Odgojna funkcija naših sati je iznimno značajna, jer se njime razvijaju i njeguju oblici društvenog ponašanja, ljudske osobine koje omogućavaju punu integraciju pojedinca u društveni život.

Budući da rad s djecom predškolskog uzrasta iziskuje posebnu pozornost, uvjete i pripremljenost trenera, upravo je kombinacija stručnih osoba i trenera tj. diplomiranih kineziologajako važna.

Treneri, kineziolozi ili profesori tjelesnog odgoja i sporta, u ovom razdoblju odrastanja djece imaju možda i najvažniju uloguupravo ranom i pravilnom primjenom različitih organizacijskih oblika rada.Primjenom rano organizirane tjelesne aktivnosti tipa SPORTSKE GIMNASTIKEdjeca se izvrsno pripremaju za svesportove. Osim toga, primjena rano organizirane tjelesne aktivnosti vrlo je važna za pravilanrast i razvoj djece te za sprečavanje ozljeđivanja i deformiteta u sportu kao i u svakodnevnomživotu.

Pogledajte termine treninga i jedan dio treninga u radu sa najmlađim uzrastima:

TuzlarijePriredio(la):                

Osmrtnicama ba