SPORTARIJE

30.09.2015.
KBS ˝Tuzla-Sinbra˝: Upitan odlazak reprezentativki na Svjetsko prvenstvo
Nedostaje još 6400 KM
Tuzlarije


Klub borilačkih sportova Tuzla Sinbra je najtrofejniji sportski kolektiv kako u gradu Tuzli tako i na Tuzlanskog kantonu. U ovoj godini su osvajane medalje na Balkanskim prvenstvima u Herceg Novom, i Kragujevcu, Svjetskom kupu u Umagu...

Svi ostvareni rezultati, treninzi, odricanja su bila podređena nastupu reprezentativaca na Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore, i U-21 u Džakarti/Indonezija koje se održava od 11-15.11.2015. godine.

U međuvremenu nam je stigla vijest da je karate postao Olimpijski sport, i da će učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, što nas je istinski obradovalo, jer upravo takmičarke koje trebaju da putuju u Indoneziju su perspektiva našeg grada i države koje mogu osvojiti prvu medalju za Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama.

U indoneziju treba da putuju:
- Azra Bašić (17 godina), osvajačica medalje na balkanskog prvenstvu i svjetskom kupu,
- Dina Mahmud (15 godina) osvajačica medalje na balkanskom prvenstvu i svjetskom kup,
- Dajana Crnoglavac (20 godina) osvajačica medalje na balkanskom prvenstvu i svjetskom
kupu

Gore nabrojane takmičarke su jedine iz Tuzle ostvarile normu i poziv za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Na Svjetskom prvenstvu u Džakarti će učestvovati oko 140 zemalja iz cijelog svijeta.

Nažalost KBS "Tuzla-Sinbra" do 01.10.2015. godine na račun Karate saveza BiH treba uplatiti 9.600 KM za njihov odlazak u Indoneziju.

Zahvaljujući sponzoru kluba apotekama IBN Sina obezbjeđeno je 3.200 KM.

Iznos koji fali je 6.400 KM

TuzlarijeIz kancelarije kluba smo se obraćali svima, gradu, kantonu i drugim relevantnim institucijama, ali odgovor nismo dobili.

Treba napomenuti da Ministarstvo obrazovanja nauke kulture i sporta TK-a još uvjek na račun kluba nije uplatilo sredstva iz 2014. godine, koja su dodjeljena po javnom pozivu.

U razvoj ovih takmičarki samo u ovoj godini Klub borilačkih sportova "Tuzla-Sinbra" je uložio preko 32.000 KM.

Nakon svih odricanja i ostvarenih rezultata jedino što nam ostane je da ovim takmičarkama kažemo da mogu slobodno da se prestanu baviti sportom, jer iza njih ne stoji ni Grad ni Kanton ni država.

Budući olimpijci, odlični učenici i studenti očigledno predstavljaju teret, pogotovo kada uzmemo u obzir da takmičari našeg kluba ni na jedno takmičenje nisu otišli kao "turisti" nego su gotovo po pravilu uvjek ostvarivali odlične rezultate.

Na svjetsko prvenstvo zbog nedostatka finansija neće putovati i jedini selektor ženske juniorske reprezentacije u borbama Una Selman-Žilić koja je također i jedini selektor sa Tuzlanskog kantona.

Ovaj dopis predstavlja posljednji apel mjerodavnim institucijama da se uključe u razvoj sporta, jer im je to dužnost, pogotovo kada uzmemo u obzir da reprezentativci iz drugih dijelova i gradova Bosne i Hercegovine nemaju ovakvih problema i da će oni putovati na ovo takmičenje.

PRESS SLUŽBA KLUBA

Priredio(la):                

Osmrtnicama ba