SPORTARIJE

22.05.2016.
Tomić: U finalu će presuditi „hladne glave“ i golmani
Danas se u Tuzli igra finale Kupa BiH za rukometašice. Sastaju se ekipe domaćeg Jedinstva i prvakinja države Gruda Autoherca.

Zanimljivo je da su u prvenstvu ove dvije ekipe završile na vodećim pozicijama, Grude Autoherc kao prvakinje.

Dok su u polufinalu Kupa igračice Grude Autoherca relativno lako savladale ekipu Izviđača, Jedinstvo se u prvom poluvremenu dosta mučilo protiv Bihaća.

Tuzlarije


- To je postalo pravilo naše igre u ovoj sezoni. Kao da nismo svjesni vlastitih kvaliteta i snage, pa počnemo nervozno, a tek u nastavku utakmice pokažemo šta možemo i razbijemo protivnice. Tako je bilo i sinoć, s tim što smo u prvom poluvremenu napravili dosta tehničkih pogrešaka i promašaja. Češće smo šutirali u okvir gola, nego što smo pogađali, objašnjava za Fenu trener Jedinstva Zvjezdan Tomić. Prije početka završnice Kupa BiH prognozirano je da će u finalu igrati Tuzlanke i Gruđanke, što se i obistinilo. Stručnjaci ekipi Grude Autoherc daju više izgleda za osvajanje trofeja.

- To za njih može biti opterećenje, jer brane trofej. Svi su ih već proglasili pobjednicima, ali valja to pokazati na parketu. Mi nećemo imati to opterećenje. Već sam rekao, a sada ću ponoviti: s obzirom kroz šta smo sve prošli u prvenstvu i do finala, moje igračice su već šampioni. Svaku pogrešku koju danas naprave, preuzet ću na sebe. Zaslužile su to, kaže Tomić.

U posljednje tri sezone Tuzlanke i Gruđananke odigrale su četiri utakmice i svaki put su slavile igračice trenerice Zlate Zubac. Jedinstvo nastoji taj niz prekinuti. Šta bi moglo odlučiti u finalu?

- Siguran sam da će današnja utakmica biti rukometni spektakl. Sinoć je dvorana na našoj utakmici bila skoro puna, bit će i danas. Očekujemo veliku podršku publike. Grude Autoherc imaju veći izbor kvalitetnih igračica, ali imamo i mi svoje adute. Mislim da će pobijediti ekipa koja prvih petnaestak minuta odigra „hladne glave“, s više koncentracije, ali i raspoloženi golmani. Naravno, sve ćemo učiniti da trofej ostane u Tuzli, zaključio je trener Jedinstva Tomić.

Finalna utakmica Kupa BiH Jedinstvo - Grude Autoherc igra se danas od 15.30 sati.

Priredio(la): Agencija Fena