SPORTARIJE

07.02.2016.
Karatistima Čajiću i Brkiću zlatne medalje na EP na Kipru
Tuzlarije


Na 43. evropskom karate prvenstvu za kadete, juniore i takmičare do 21 godine, koje se održava na Kipru, bosanskohercegovački takmičari i takmičarke su ostvarili odlične rezultate.

Najbolji mladi karatist naše zemlje Hamza Čajić, drugu godinu zaredom osvojio je naslov evropskog prvaka u kadetskoj konkurenciji. Mladi Lukavčanin je u kategoriji preko 70 kilograma do zlatne medalje došao pobijedivši suparnike iz Austrije, Slovačke, Latvije, Turske, te u finalu, Rusa Roberta Avakimova.

Ništa manje uspješan bio je njegov kolega iz mostarske Neretve. Marin Brkić je u juniorskoj konkurenciji, u kategoriji do 76 kilograma, došao do zlatne medalje zahvaljujući pobjedama nad predstavnicima Kosova, Austrije, Hrvatske, Italije i na koncu Ukrajine.

Pored Čajića i Brkića, koji su došli do naslova evropskih prvaka, bronzu u kategoriji do 52 kilograma osvojio je kadet Eldin Hajdarpašić, te u kategoriji preko 54 kilograma kadetkinja Dina Mahmud.

Inače, na prvenstvu Evrope učestvuje više od 1.000 mladih karataša i karatašica iz 44 zemlje, a Bosnu i Hercegovinu predstavlja 28 takmičara.

Priredio(la): FTV/Fena