SPORTARIJE

18.02.2016.
Ženska košarkaška reprezentacija BiH protiv Izraela traži prvu pobjedu
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine završila je pripreme u Tuzli i večeras putuje u Tel Aviv gdje će se u subotu, 20. februara, sastati s reprezentacijom Izraela u utakmici 3. kola kvalifikacija za EP 2017. u Češkoj.

Tuzlarije


Selektor Goran Jovanović rekao je da je zadovoljan angažovanjem igračica, dodavši da u Tel Aviv zbog bolesti neće putovati Matea Tavić.

"To će za nas biti veliki hendikep, ali me raduje da sve djevojke dišu kao jedna. Pokušat ćemo iznenaditi Izraelke, koje su uvijek pri vrhu svih kvalifikacija za velika takmičenja", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Tuzli.

Kapiten reprezentacije Milica Deura istakla je da se u Tuzli dobro radilo, te da u Izrael putuju s dosta optimizma.

"Nadamo se da ćemo odigrati bolje nego na prethodnom gostovanju u Rumuniji i da nećemo ponoviti greške iz te utakmice. Znamo da su Izraelke iskusna ekipa, ali dat ćemo sve od sebe kako bismo ih iznenadile", naglasila je Deura.

Prva skakačica bh. reprezentacije Marica Gajić smatra da BiH ima kvalitetan sastav i da može pobijediti Izrael.

"Na parketu ćemo dokazati koliko vrijedimo. Sigurna sam da će sve djevojke dati maksimum, a ja sam optimist", kazala je Marica Gajić.

Prvi put za reprezentaciju BiH nastupit će Amerikanka Linette Kizer. Ona je naglasila da je veoma sretna što će igrati za bh selekciju.

"S djevojkama se već dobro poznajem. Idemo na pobjedu", kategorična je Kizer.

Selektor Jovanović je rekao da i Izraelke imaju Amerikanku koja je pet godina igrala u američkoj profesionalnoj ligi te da je ona njihov adut u ovoj utakmici. Radi se o Alyshi Clark za koju će također pokušati pronaći rješenje.

Reprezentacija BiH putuje večeras za Beograd, odakle će oko ponoći poletjeti za Tel Aviv. Planirano je da obave dva treninga prije subotnje utakmice u kojoj obje selekcije traže prvu pobjedu u kvalifikacijama.

U Izrael putuju: Milica Deura, Tamara Kapor, Miljana Džombeta, Melisa Brčaninović, Marica Gajić, Dragana Svitlica, Linette Kizer, Emina Demirović, Marina Džinić, Nikolina Babić, Irena Vrančić i Aida Kalušić.

Priredio(la): Agencija Fena