SPORTARIJE

05.04.2016.
Završena ˝Balkanijada Tuzla 2016˝

Od 1.4. -3.4.2016. godine u okviru obilježavanja 40 godina postojanja i rada Univerziteta u Tuzli odžana je sportska manifestacija „Balkanijada Tuzla 2016“ u organizaciji Unije studenata i partnera u projektu Centra za sport Univerziteta u Tuzli.
TuzlarijePremijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić 1. aprila svečano je otvorio manifestaciju i u svom obračanju istakao bitnosti podržavanja sportskih aktivnosti studenata i podsjetio nas na mnogobrojne sportske velikane Tuzle i TK- a.


Prisutnima se obratila v.d. rektora prof.dr. Aida Crnkić ističući vrijednosti koje sport promoviše i poželivši svim učesnicima mnogo sportske sreće.

TuzlarijePored bogatog kulturno-zabavnog programa odigrana je prijateljska utakmica između zaposlenika Univerziteta i Vlade TK- a. Iako je utakmica bila revijalnog karaktera obje ekipe su bile izuzetno motivisane da ostvare pobjedu. Svi prisutni su zaista uživali u veoma neizvjesnoj utakmici. Ovaj put selekcija Univerziteta u Tuzli sa rezultatom 9:8 uspjela je savladati selekciju Vlade TK- a.


Takmičenja su se održavala 2. aprila istovremeno u Univerzitetskoj dvorani, sali
Fakulteta za tjelesni odgoj i sport i malonogometnim terenima J.U. Gradski stadion „Tušanj“.

Košarkaško takmičenje organiziralo se podjelom učesnika u dvije grupe, dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe su činile polufinaliste. Prva polufinalna utakmica između selekcije Univerziteta u Tuzli i Univerziteta Sinergija završila je rezultatom 37:19 u korist Univerziteta u Tuzli.


U veoma neizvjesnoj utakmici za treće mjesto pehar je odnijela selekcija Univerziteta u Zenici protiv Univerziteta Sinergija rezultatom 36:31. Ekipa Univerziteta u Tuzli bez većih problema savladala je pobjednika druge polufinalne utakmice ekipu RGGF –a 39:20.
Konačan poredak:
1. Univerzitet u Tuzli
2. RGGF
3. Univerzitet Sinergija.

Stonoteniseri su igrali po sistemu Bergerovih tablica (svako sa svakim). Selekcija Univerziteta u Tuzli dominirala je tokom takmičenja, tako da je dvojac Damir Marinić i Edin Gutić donijeo prvo mjesto i u stonom tenisu.
Konačan poredak:
1. Univerzitet u Tuzli
2. Univerzitet u Zenici
3. Sinergija Bijeljina

Sve čari ženske odbojke mogli smo vidjeti taj dan. Pokazana je zavidna odbojkaška tehnika i taktika.
U polufinalnim utakmica našle su se selekcije Univerziteta u Tuzli, Univerzitet u Zenici, „Student“ Sarajevo i Univerzitet u Sarajevu.

TuzlarijeKonačan poredak:
1. Univerzitet u Tuzli
2. Univerzitet u Zenici
3. „Student“ Sarajevo


Da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu pokazalo se i ovaj put. Trinaest prijavljenih ekipa pružilo je izuzetnu malonogometu predstavu. Ekipe su bile podjeljenje u četiri grupe, dvije prvoplasirane iz svake grupe su se plasirale u četvrt finale. Četvrt finalne utakmice su bile eliminatornog karaktera, istakli bi utakmicu između selekcija Univerziteta u Tuzli i Sveučilišta u Mostaru koju možemo nazvati „finale prije finala“.

Finalna utakmica između selekcija Univerziteta u Tuzli i Istoćnog Sarajeva završila je rezultatom 1:1. Pristupilo se izvođenju penala. Uspješnija je bila selekcija Univerziteta u Tuzli pobjedivši rezultatom 3:1
Konačan poredak:
1. Univerzitet u Tuzli
2. Univerzitet Istoćno Sarajevo
3. Univerzitet u Bihaću
Svi učesnici su se u večernjim satima zabavljali u ugostiteljskim objektima pivnica kod „Borisa“ i diskoteci Viva.

Ovo je bila jedinstvena prilika da Univerziteti širom regiona i Bosne i Hercegovine
pridonesu oživljavanju sportskih aktivnosti među studentima, razvoju i unaprijeđenju rekreativnog i amaterskog sporta, te povezivanju i saradnji Univerziteta u regionu. Također istakli smo vrijednosti koje potiče sport, poput timskog duha, solidarnosti, tolerancije i sl..


Pokrovitelji manifestacije: Vlada TK-a, Univerzitet u Tuzli, Hotel „Tuzla“, UNIS TOK Kalesija, BH Telecom, Red Bull, Transturis d.d. Tuzla
Medijski pokrovitelji manifestacije su: RTV 7, RTV TK- a, Radio Kameleon, Radio Vesta.

Priredio(la): Centar za sport