SPORTARIJE

26.04.2016.
Košarkašice Jedinstva BH Telekoma očekuju prvu pobjedu
Košarkašice tuzlanskog Jedinstva BH Telekoma uoči početka Lige 6 svrstavane su među najozbiljnije kandidate za naslov prvakinja. Nakon dva kola Tuzlanke su, uz Slobodu iz Novog Grada, jedine bez pobjede. Upravo se ove dvije ekipe danas u Tuzli sastaju u susretu 3. kola.

Tuzlarije


– Večeras očekujemo prvu pobjedu. Sloboda je tim s dosta mladih i poletnih igračica, ali mi smo u ovoj utakmici sposobne doći do pobjede koja će nas pomaknuti prema ekipama iz gornje dijela tabele – izjavila je Mara Lakić – Brčaninović, trenerica Jedinstva BH Telekoma.

Prema njenom mišljenju, dva početna poraza posljedica su niza nesretnih okolnosti.

– Vodile smo i protiv Play Offa Happyja, kao i minulog vikenda u Sarajevu protiv Željezničara. Malo naša brzopletost, malo sudije, a donekle i pad morala zbog zbivanja u ženskoj košarci, dovelo je do naša dva neplanirana poraza – smatra Lakić – Brčaninović.

Kaže da se na mnoge igračice, ne samo Jedinstva BH Telekoma, negativno odrazila „kupovina“ velikog broja košarkašica nekih klubova. Postavlja se pitanje u čijem je to interesu i da li se na taj način mogu i trebaju osvajati titule prvaka. Onaj ko je to dozvolio, smatra, treba javnosti objasniti razloge.

– Primjer RMU Banovići pokazuje da i kada dovedete cijelu ekipu ne znači da ćete pobjeđivati. Zato me obradovao uspjeh Play Off Happyja u derbiju. U timu iz Banovića manju minutažu od uobičajene zbog „strankinja“ dobile su igračice poput Dženite Ikanović, koja je kod nas bila tri godine, izrasla je u dobru košarkašicu, a u prvom dijelu lige bila je nosilac igre tog tima, kaže.

Za Natašu Kajtaz iz ugljevičkog Rudar Sporta, koju je za Ligu 6 angažovao tuzlanski klub, trenerica Jedinstva BH Telekoma kaže da je riječ o dugoročnom planu.

– Kajtaz je sjajna igračica, namjerava se više posvetiti fakultetu, a mi želimo da u nekoj budućnosti bude dio našeg tima – objasnila je Mara Lakić – Brčaninović.

Današnja utakmica Jedinstvo BH Telekom – Sloboda igra se u Mejdanu od 19.30 sati.

Priredio(la): Agencija Fena