SPORTARIJE

04.05.2016.
Znanje bh. stručnjaka cijeni se u bogatoj zemlji:
Tuzlak Jahić trenira najbolje karatiste Kuvajta
Mladi Tuzlak Senadin Jahić je uspješni kondicioni trener, koji već dvije godine trenira najbolje karatiste, u bogatoj zaljevskoj zemlji Kuvajt, na jugozapadu Azije, piše NAP. Iza njega je nekoliko zlatnih i srebrenih medalja, ali i druga vrijedna priznanja. Posljednje dvije godine radi sa najboljim sportistima u Karate savezu Kuvajta.

Tuzlarije


A, Jahić nije jedini vrhunski sportski stručnjak u Kuvajtu, porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Stručno znanje Bosanaca i Hercegovaca se cijeni u bogatoj zalivskoj zemlji. U poznatom nogometnom klubu El-Fahahelu rade čak trojica trenera iz BiH. To su Goran Kreso, Goran Brbora i Edin Džebo. Na čelu košarkaškog kluba Al Jahraa je Sabit Hadžić, proslavljeni bh. košarkaš i bivši selektor nacionalnog tima. Kuvajtski klub pod njegovim rukovodstvom je solidna ekipa. Treutno su peti na ljestvici kuvajtske košarkaške premijer lige. Prošlu su sezonu izgubili utakmicu za treće mjesto, sezonu prije toga su isto izgubili u polufinalu.

Uslovi za treniranje u Kuvajtu su odlični – kaže Jahić.

- Klubovi imaju sve što požele. Sve ostalo je na treneru. On je taj koji svojim znanjem i iskustvom svu tu tehničku podršku treba iskoristiti na najbolji mogući način – kaže Jahić. Klubovi u Kuvajtu imaju vlasite terene, bazene, teretane... Ranije je vlada Kuvajta plaćala naknadu svakome ko trenira bilo koji sport, ali je sada novac rezervisan samo za takmičare.

Tuzlarije


Kuvajt je površinim tri puta manji od Bosne i Hercegovine, ali sa približno istim brojem stanovnika (oko četiri miliona), računajući oko 1, 5 miliona Kuvajčana i oko 2, 5 miliona useljenika. Vlada mnogo ulaže u sport. Imaju čak 15 sportskih klobova unutar kojih djeluju različite sportske discipline.

Među bogatim arapima broj jedan je svakako nogomet. To ponajbolje ilustruje činjenica da je vlasnik planetarno popularnog Mančester sitija iz Engleske šeik Mansur bin Zajed iz Abu Dabija. Također, porodica Al-Hasawi iz Kuvajta preuzela je 2012. godine kontrolu nad dvostrukim prvakom Evrope, danas engleskim drugoligašem Nottingham Forest. Mladi i bogati katarski emir Al Thani vlasnik je francuskog PSG-a. Ali, poprilično su popularni i drugi sportovi.

Posljednjih godina naročito raste popularnost golfa, i to među uglednijim arapima. Bogati Kuvajčani plaćaju i do 1.000 KM mjesečno, kako bi njihova djeca trenirali sa najboljim trenerima golfa.

Jahić kaže da Kuvajčani ne žale kada plaćaju, ali zbog toga traže najbolje od najboljih, koji će im donijeti rezultate, piše NAP.

Priredio(la): NAP