SPORTARIJE

05.04.2016.
Malkočević: Iako smo debitanti, ne smijemo prokockati povjerenje
Poznati su svi učesnici Evropskog kadetskog prvenstva (U-17) u nogometu. U bubnju prilikom ždrijebanja, 8. aprila u Bakuu, naći će se Azerbejdžan, kao domaćin prvenstva, te Danska, Škotska, Engleska, Italija, Njemačka, Holandija, Ukrajina, Portugal, Švedska, Francuska, Austrija, Srbija, Belgija, Bosna i Hercegovina i Španija.

Tuzlarije


Selektor kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sakib Malkočević nada se da nam ždrijeb 8. aprila neće donijeti najteže protivnike, mada ističe da nema posebnih želja kada su mogući rivali u pitanju.

- Za nas je veliki uspjeh što smo nakon tri sudjelovanja u elitnom dijelu kvalifikacija izborili plasman na EP. Jedina smo selekcija iz naše države koja se u istoriji NSBiH plasirala na ovo takmičenje i jedini smo debitanti na prvenstvu. Mi smo mala zemlja i s obzirom na uslove u kojima radimo, ovo je podvig kojim se moramo ponositi, svi mi, počev od ove djece do vrha Saveza i cijele države - izjavio je Malkočević za Fenu.

Za takmičenje koje će biti održano od 5. do 21. maja u Azerbejdžanu, pripreme će programirati ovisno o tome s kim će naša reprezentacija biti u grupi. Uspjeh u kvalifikacijama, kaže, treba mladim nogometašima da bude podstrek za budućnost uz još bolji rad.

- Sigurno da nećemo imati dugačke pripreme. Kako sada stvari stoje, okupit ćemo se u Trening kampu u Zenici 6-7 dana. Da ne bude prenaporno za ovaj uzrast igrača. Pokušat ćemo odigrati najbolje, a iako smo debitanti, ne smijemo prokockati povjerenje. Kao što smo u kvalifikacijama našli recept za Italiju, vjerujem da možemo još nekom od favorita otkinuti koji bod - uvjeren je selektor kadeta Bosne i Hercegovine.

Malkočević očekuje da će naša reprezentacija i dalje imati veliku potporu NSBiH i svih njegovih struktura.

- Moram istaći zahvalnost svim ljudima koji su nam omogućili okupljanja, pripreme i takmičenja, a također i svim mojih saradnicima i članovima stručnog štaba, uključujući i koordinatore za omladinski nogomet. Bez pristupa "svi kao jedan – jedan kao svi" teško da bismo uspjeli izboriti završnicu EP u konkurenciji mnogo jačih i bogatijih reprezentacija - zaključio je selektor kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sakib Malkočević.

Priredio(la):