SPORTARIJE

01.03.2016.
Nagrada za životno djelo: Mustafa Hukić - Huka
Desetka sa Tušnja!
Svaki klub ima svoju legendu, igrača po kome je poznat i priznat među konkurentima. Takav je slučaj i sa ponosom Tuzle - fudbalskim klubom Sloboda. Kada spomenete Sloboda, prva asocijacija su "Santosi sa Tušnja" i njihov legendarni vođa, kapiten, Mustafa Hukić - Huka.

Tuzlarije


Miljenik Tuzle, stadiona Tušanj, ali i protivničkih igrača i navijača. Huka je bio ponos grada soli. Ne samo kao vrhunski fudbaler, već i čovjek uvijek spreman za pomoć, šalu, savjet ili razgovor.

Rođen je u Tuzli 06. februara 1951. godine i od najmlađih dana zavolio je crveno - crne boje kluba sa Tušnja. Hukić je za Slobodu nastupao u zlatnim godinama od 1969. do 1979. godine kada su crveno - crni igrali naljepši fudbal u bivšoj državi.

Karijera je ga potom odvela u Osijek, SAD, a zatim i u Tursku. Posljednje igračke godine proveo je, a gdje drugo, nego na Tušnju. Nakon igračke, uspješno je započeo i trenersku karijeru. Kao prvi saradnik selektora BiH Fuada Muzurovića, ali i kao predvodnik nekih novih klinaca iz Rudarske 2.

Za vrijeme dok je sa klupe vodio Slobodu mnogi će reći da se tada na Tušnju igrao najbolji fudbal. I nisu pogriješili.

Nažalost, 07. augusta 1999. godine cijeli region šokirala je vijest da Huka više nije sa nama. Tragična saobraćajna nesreća odnijela je život naše legende, uzora, ponosa...naše Desetke sa Tušnja.

Sportski savez Grada Tuzle ne zaboravlja legendu sa Tušnja. Na nedavno održanoj manifestaciji Izbor sportiste godine Grada Tuzle nagrada za životno djelo dodijeljena je Mustafi Hukiću - Huki, a priznanje je preuzela njegova supruga.

Tuzlarije


J.J.

Priredio(la): Sportski glasnik