SPORTARIJE

29.03.2016.
Fudbal – graditelj prijateljstva i zajedništva
Tuzlarije


Činjenica da Tuzla ima svijetlu fudbalsku budućnost, svim zaljubljenicima u fudbal širom Bosne i Hercegovine postala je jasna već polovinom zimskog dijela ovogodišnje takmičarske sezone u Premier ligi. Dosadašnji uspjesi naše "Slobode" česta su tema razgovora poznavalaca i ljubitelja ove čudesne igre. Malo ko u gradu, na dan odigravanja prvenstvenog kola, nije upoznat sa detaljima nastupajuće utakmice. Fudbalska Tuzla je uvijek živjela za svoju Slobodu.

Uz FK Slobodu, u Tuzli egzistira nekoliko fudbalskih klubova i škola fudbala. U njima trenira više stotina dječaka i oni čine značajnu bazu ali i garant da je Tuzli osigurana fudbalska budućnost. Uloga ovih klubova nije samo da djecu uče fudbalskim vještinama, ona je mnogo više. Djeca kroz klubove u ranoj dobi se socijaliziraju, mentalno i fizički pravilno razvijaju, na ovaj način više vremena provode na zraku, šire znanja o užem i širem zavičaju – jednostavno, pripremaju se da budu dobri ljudi.

Sliku ovogodišnjih fudbalskih uspjeha u Tuzli upotpunilo je i prvo mjesto FK Proleter na "Bayern Soccer Cup" u kategoriji U-9. O ovome uspjehu detaljnije govori vijest pod naslovom Tuzlaci prvi na ˝Bayern Soccer Cup-u˝ u Njemačkoj. Ono što posebnu draž ovome uspjehu donosi je i spoznaja da je u ovome uspjehu FK Proleter nesebičnu podršku dao SK Pjetlić Tuzla. Naime, tri dječaka, tri "pjetlića", upotpunili su kadar U-9 ekipe FK Proleter i dali veliki doprinos prijateljskom klubu. Zajedno s vršnjacima iz FK Proleter nastupali su dječaci SK Pjetlić: Emil Zendeli, Kenan Vrabac i Amar Omerčević u pratnji svoga trenera Jasminka Brčinovića. Na ovaj način je dostojno i s ponosom predstavljan naš grad i naša domovina.

Fudbal je definitivno više od igre. Ako ne vjerujete, pitajte naše šampione!

SK Pjetlić Tuzla

Priredio(la):