SPORTARIJE

06.04.2016.
Prvotimac Slobode:
Samir Efendić u „crveno-crnom“ dresu okusio i dobro i zlo
Samir Efendić standarni prvotimac tuzlanske Slobode svoju karijeru započeo je u omladinskim kategorijama tima sa Tušnja. Prošao je sve uzrasne kategorije, a potom je prekomandovan u seniorski pogon „crveno-crnih“.

Tuzlarije


Dvadesetčetverogodišnji fudbaler sa Slobodom je prošao i dobro i zlo. Bio je u ekipi koja j 23. maja 2012. godine poslije 43 godine kontinuiranog igranja u eliti ispala u niži rang…

Uslijedio je njegov odlazak u gračaničko Bratstvo, a onda povratak u klub koji je njegova prva i jedina ljubav.

Zanimljivo, Efendić je u omladinskim kategorijama igrao u navalnom redu, dok u seniorskoj konkurenciji ordinira na bočnim pozicijama.

Debitirali ste za seniorski tim Slobode 2010. godine, ali ste od 2013. godine standardni prvotimac momčadi sa Tušnja. Kako je izgledao vaš prvi susret u Crveno – crnom tada i kako danas doživljavate utakmice Slobode?

"To je bio moj dječački san i moram priznati da se rado sjećam tog perioda. Iako klub tada nije bio u dobrom finansijskom i tabelarnom stanju moja sreća nije bila manja, želja i trud za dokazivanjem su vjerujem doprinijeli mom karakternom i fizičkom jačanju kao igrača. Danas je to puno, ne mogu reći ozbiljnije, jer je i tada sa naše strane bilo ozbiljnio, ali je ljepše, ugodnije igrati i biti dio tima koji vjeruje u sebe voli svoj klub, grad i državu. Tim koji želi i vidi sebe na vrhu tabele2.

Samire, važite za jednog od pouzdanijih igrača BHT Premijer lige Bosne i Hercegovine, igrača koji je sposoban odigrati i dvije utakmice za redom. Međutim, jako ste odmjereni prilikom davanja izjava medijima, kada su u pitanju ekipe sa kojima se susrećete u Premijer ligi BiH?

"Moj životni put nije bio bas lak, kao većine mojih vršnjaka. U izuzetno teškim uslovima za rad i padovima ja sam se uvijek trudio biti jači, jer sam znao da je to sve što imam. To me naučilo velikoj disciplini “biti dobar” i zato malo pričam o sebi. Velika mi je čast kad dobijem takve riječi od drugih o sebi. Ja se trudim biti dobar nikad ne potcjenjujem druge ali i ne precjenjujem".

Tuzlarije


Imali ste priliku da tuzlanski Crveno – crni dres zamjenite nekim drugim, tačnije evropskim! No, ostali ste vjerni Slobodi i Tuzli? Statistike kažu da ste do sada odigrali 2334 minute u utakmicama Premijer lige BiH i Kupu BiH, može li mali komentar na ovu statistiku?

"Lijep je osjećaj vidjeti statističke podatke i sebe u njima. Ali iskreno da vam kažem nikad nisam mislio o njima uvijek sam davao svoj maksimum i gledao da damo što više golova, a što manje primimo".

Krajem juna ističe vam ugovor sa Slobodom, imate li namjeru produžavati ugovor sa ekipom sa Tušnja, ili ćete pak, kao mladi igrač, potražiti priliku u nekom drugom klubu?

"U ovom periodu razmišljam samo o kraju sezone i rezultatima. Volio bi stvarno biti ime historije jednog kluba, u ovom slučaju mog kluba jer sam ja ovdje počeo. A što se tiče dalje karijere želja mi je biti zdrav, spreman i naravno zaigrati za neki evropski klub".

U zadnje vrijeme, imate i više nego gust raspored utakmica Kup-a BiH i Premijer lige. Nađe li se vremena za odmor?

"Što se tiče zadnjeg dijela sezone jak je tempo igre i gust raspored utakmica ali svaka utakmica budi veći adrenalin i želju za više, tako kroz sve to, taj umor savladamo. I poslije svega nađemo neki trenutak za odmor i idemo dalje".

D.D.

Priredio(la):