SPORTARIJE

29.04.2016.
Mersudin Ahmetović:
Da nije moje majke nikada ne bih bio fudbaler!
Iskusni napadač Mersudin Ahmetović, koji je svojevremeno nosio dres tuzlanske Slobode, vratio se na Tušanj. Ahmetović je pet godina proveo u crveno-crnom dresu, od 2003. do 2008, a nakon toga sa mnogo uspjeha nastupao je u Rusiji, za ekipe Rostov, Volga, Salyut i Zhetysu.

Dvanaest puta se upisao u listu strijelaca, devet puta je tresao mreže u Premijer ligi i tri puta u Kupu BiH. Upisao je sedam asistencija i ponosni je vlasnik šest žutih kartona. Danas je opet standardni prvotimac.

Tuzlarije


Mersudine, gdje si naučio davati golove?

- Od malih nogu sam volio igrati u napadu. Volio sam i tada davati golove i to mi je činilo fudbal zanimljivijim. Moja majka me upisala u školu fudbala. Danas sam joj jako zahvalan jer je prva uočila da imam dara za fudbal.

Koja je razlika između ruskog i bh. fudbala?

- Naravno da ima razlike. Kao prvo, od same organizacije, uslova, a i u medijima je mnogo više zastupljen. U Rusiji se igra dosta brže i liga je mnogo jača. To se vidi i u evropskim takmičenjima. Ruski klubovi konstantno učestvuju, kako u Ligi prvaka, tako i u Kupu UEFA.

Dao si mnogo golova za Slobodu, koji ti je bio najdraži?

- Svaki gol je na svoj način drag. U ovom trenutku ne bih mogao odlučiti. Svi su mi podjednako dragi.

Tuzlarije


Gdje su bolji navijači u Tuzli ili Rostovu?

- Uvijek sam imao korektan odnos sa navijačima, kako u Rusiji, Kazahstanu, tako i ovdje u Slobodi. Oni najbolje vide ko se istinski zalaže za klub, čak i onda kad nam ne ide najbolje. Naravno to su oni istinski ljubitelji kluba, odnosno oni koji srcem navijaju za klub, oni koji nikad neće okrenuti leđa klubu, pa čak i kada gubimo. Navijačima Slobode mogu samo reći veliko hvala za toliku podršku i energiju koju nam donose sa tribina i svakako da nam olakšavaju posao. Oni su pokazali i dokazali da su broj jedna u državi i da su najbolji navijači. Definitivno su najbolji.

Hoćemo li te i dalje gledati u Slobodi ili u planu imaš odlazak u neki drugi klub?

- Trenutno sam tu u Slobodi i jedino što mogu reći da sam fokusiran na utakmice koje dolaze da završimo sezonu onako kako je najbolje. Želim da sa Slobodom uđem u historiju, jer kako stvari stoje šanse su veće nego bilo kada.

Tuzlarije


Može li Sloboda do duple krune?

- Sve dok imamo šanse da dođemo do duple krune mi ćemo se boriti. Naravno neće biti lagano jer igrati na dva fronta dosta je naporno.

Gode li ti poređenja sa Zlatanom Ibrahimovićem?

- Zlatan je strašan igrač. Normalno da je lijepo kad te porede s njim, ali on je druga dimenzija fudbala.

D.D.

Priredio(la): RTV Slon