SPORTARIJE

14.05.2016.
Omar Pršeš:
Borili smo se za opstanak u ligi, a sad idemo u Evropu!
Omar Pršeš, mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine, prošao je sve selekcije Fudbalskog kluba Sloboda. Ovaj dvadesetjednogodišnji igrač srednjeg reda do sada je za prvi tim Crveno – crnih sa Tušnja u sezoni 2015./2016. BHT Premijer lige BiH upisao sedam nastupa, od kojih šest u premijerligaškim i jedan u Kup takmičenju Bosne i Hercegovine. Na terenima širom BiH, uključujući i Tušanj, proveo je 226. minuta i vlasnik je jednog žutog kartona.

Prvi ugovor sa FK Sloboda potpisao je 10. augusta 2012. godine, a ugovor sa ekipim iz Rudarske 2., ističe mu 30. juna ove godine.

Tuzlarije


- Omare, s obzirom da si prošao sve selekcije u FK Sloboda, koliko je teško nametnuti se Husrefu Musemiću, šefu stručnog štaba u prvih jedanaest?

- Sigurno da nije lako nametnuti se sad u prvih 11. Sloboda ima jako dobru ekipu, konkurencija među igračima je zaista jaka što pokazuju i rezultati koje smo ostvarili, ali naravno ja imam strpljenja i koristim ovo sve da napredujem.

Rijetko kada si imao priliku nastupiti u početnom sastavu, no dobio si priliku u susretu sa Drinom u 27. kolu BHT Premijer lige BiH. Kakav je bio osjećaj istrčati na pun stadion i nastupiti od prve minute?

- Što se tiče utakmice sa Drinom, sigurno da je bilo lijepo istrčati na teren i početi utakmicu. Bilo je i malo treme, jer kao sto ste već rekli, nisam baš imao minutaže u drugom dijelu sezone, ali u ovakvoj Slobodi koja je osigurala Evropu, za mene je svaka minuta bitna.

Tuzlarije


Koju ćeš utakmicu iz sezone koja je pri kraju najviše pamtiti?

- Bilo je puno lijepih utakmica tokom cijele sezone. Svi mi znamo da je nama prvi cilj bio izboriti opstanak u ligi, a došli smo do ovog gdje smo sada, igrat ćemo Evropu i borimo se trofej u Kupu, ali ipak bih izdvojio zadnju utakmicu na Tušnju protiv Sarajeva. Pobijedili smo 4:0, i izborili Evropu, i tako proslavili moj rođendan .

Imaš li podršku igrača u svom radu i koliko ti ona znači?

- Sigurno da imam, i to puno znači mladom igraču. Zaista smo dobra ekipa, stariji igrači paze mlade, mi to uzvraćamo velikim poštovanjem. Posebno bih tu spomenuo našeg kapitena Zebu, koji osim što je kapiten, sigurno da je jedna veličina od čovjeka. Prije svega je prijatelj sa svima nama, a onda majstor nad majstorima od koga hvala Bogu, mi mlađi igrači možemo naučiti mnogo toga.

Tuzlarije


Nastupao si za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine U-18 i U – 19, a budući da si relativno mlad igrač, vidiš li se jednog dana u „A“ timu reprezentacije BiH?

- Što se tiče reprezentacije, istina je da sam prošao sve mlađe selekcije, a za dalje ima vremena i najvažnije mi je da izborim mjesto u prvih 11 u klubu u kojem sam ponikao.

Kako provodiš slobodno vrijeme i imaš li neki hobi?

- Slobodno vrijeme provodim naravno s porodicom i prijateljima, i isto tako za odmor, da bi bio što spremniji za treninge i utakmice.

D.D.

Priredio(la): RTV Slon